Chili con carne

Chili con carne

Met de koude maanden voor de deur, gaan we de lichtere, zomerse gerechten weer meer en meer vervangen voor zwaardere winterkost. Chili con carne is ook echt zo’n heerlijk stevig gerecht wat prima in de herfst en winter past. Een gerecht dat zijn oorsprong kent uit het grensgebied tussen Mexico en de Verenigde Staten. Een vast recept bestaat er niet voor, qua ingrediënten kan het heel erg variëren. Wel of geen maïs, wel of geen paprika, wel of geen bleekselderij, je kunt er naar smaak mee variëren. De enige vaste waardes zijn dat het pittig (chili) moet zijn en dat het vlees (carne) en bonen moet bevatten.

Ik háát paprika, dus mijn variant is altijd zonder. Maar omdat ik weet dat de meeste Nederlanders het heel erg lekker vinden om in alles wat voor hen ‘exotisch’ is paprika te mikken, heb ik het recept met paprika beschreven. Hou je net als ik niet van paprika, vervang het dan door bleekselderij. Maïs ben ik ook niet dol van, dus laat ik ook altijd weg. Maar voel je vrij om het toe te voegen!

Ik eet het overigens altijd met rijst en (zelfgemaakte) tortillachips.

Ingrediënten

  • 1 kg rundergehakt
  • 800 gr kidneybonen uit blik, uitgelekt
  • 400 gr tomatenblokjes uit blik
  • 2 uien, gesnipperd
  • 1 rode peper, fijngehakt (naar wens met of zonder zaden)
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 1 groene paprika, in blokjes
  • 70 gr tomatenpuree
  • 1 tl chilipoeder
  • ½ tl cayennepeper
  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 tl gemalen komijn
  • 3 el peterselie, gehakt
  • 1 laurierblaadje
  • 1½ tl zout
  • 2 tl suiker
  • Olijfolie

Aan de slag!

  1. Verhit wat olie in een grote braadpan en fruit hierin de ui, knoflook en rode peper.
  2. Voeg het gehakt toe en bak rul en bruin, onderwijl steeds omscheppend.
  3. Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee om het iets te ontzuren.
  4. Voeg dan de paprika toe en bak een paar minuten mee.
  5. Voeg de tomatenblokjes, bonen, chilipoeder, cayennepeper, paprikapoeder, komijn, laurierblaadje, zout en suiker toe en schep alles goed om. Proef of er nog chilipoeder bij moet als het niet pittig genoeg is.
  6. Laat het geheel met het deksel op de pan 30 minuten zachtjes pruttelen.
  7. Schep vlak voor het serveren de peterselie door de chili.

Advertentie
 

2 Comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*