Chili van zoete aardappel, bonen, tomaat en gehakt

Chili van zoete aardappel, bonen, tomaat en gehakt

Toen ik deze chili van zoete aardappel, bonen, tomaat en gehakt op mijn planning zette (ik plan recepten altijd heel ruim een week vooruit), was het nog koud en nat voor april. Inmiddels is het meer lente geworden dus is dit wel het laatste beetje winterse en zwaardere kost wat voorlopig op tafel komt. Nou had ik het op mijn planning natuurlijk ook kunnen vervangen door iets anders, maar ik had het ook nog aan iemand anders beloofd die zich hier heel erg op verheugde!

Chili con en sin carne

Deze chili is weer anders dan een ‘gewone‘ chili con carne want ik heb bijvoorbeeld een deel van de bonen vervangen door zoete aardappel. Bovendien heb ik wat bouillon toegevoegd zodat de zoete aardappel rustig zacht kon worden tijdens het pruttelen, en tot slot ook nog cheddar erop laten smelten. Wil je dit vegetarisch of vegan maken (sin carne), vervang het gehakt dan door vegagehakt en de runderbouillon door groentebouillon of van maggiblokjes. Check voor vegan wel of de producten geen sporen van melk of andere dierlijke eiwitten bevatten. De kaas kun je vervangen door vegan kaas van bijvoorbeeld Violife.

Ingrediënten

  • 1 flink grote zoete aardappel
  • 1 blik (400 gr) zwarte bonen of kidneybonen
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • 500 gr rundergehakt (of andere soort naar wens)
  • 1 paprika (kleur naar wens)
  • 1 grote ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 el chilipoeder
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 250 ml hete runderbouillon
  • Gehakte verse koriander of platte peterselie
  • 150 gr grof geraspte cheddar of 6 plakjes cheddar smeltkaas
  • 1 el neutrale olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Voor erbij: rijst, tortillachips en/of zure room
  • Materialen: vergiet/zeef, kom, grote hapjespan met deksel

Aan de slag!

  1. Spoel de bonen af in een vergiet of zeef en laat uitlekken. Snijd de zoete aardappels en paprika in kleine blokjes en snipper de ui en knoflook. Neem de gepelde tomaten uit de blikken en doe ze zonder het sap in een kom. Snijd ze een stukje open en knijp voorzichtig het sap eruit. Als er nog heel veel sap uitkomt, dan afgieten. Prak of snijd de tomaten fijn.
  2. Verhit een eetlepel olie in een grote hapjespan en bak het gehakt rul. Voeg de ui, knoflook, paprika, zoete aardappel, oregano, komijn en chilipoeder toe en bak mee tot het gehakt bruin is.
  3. Schep vervolgens de tomaten en bonen erdoor en voeg de bouillon toe. Proef en breng op smaak met zout en peper. Breng aan de kook. Verlaag het vuur, doe het deksel op de pan en laat zachtjes pruttelen tot de zoete aardappel zacht is en er vrijwel geen vocht meer in de pan is. Bij mij duurde het ca. 30 minuten. Het hangt af van hoe groot je de blokjes hebt gesneden. Als er nog teveel vocht in de pan is, dan laatste 10 minuten zonder deksel laten pruttelen. Proef ook tussendoor of het meer chilipoeder kan gebruiken.
  4. Meng koriander of peterselie door de chili. Verdeel de cheddar over de chili (plakjes in reepjes gesneden) en doe het deksel op de pan tot de kaas gesmolten is.
  5. Wat je ook kunt doen is zodra de bouillon kookt, de chili overdoen in een ovenschaal en in de oven zetten tot de zoete aardappel zacht is. Op het laatst dan ook nog de cheddar erover verdelen.
  6. Serveer de chili met rijst, tortillachips en zure room.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*