
Chilibonen, velderwten, aardappel en gehakt roerbak
Makkelijke maandag! Althans, toen ik dit maakte. Makkelijk wil overigens niet zeggen dat het niet voedzaam is want deze roerbak van chilibonen, aardappels, velderwten en gehakt met Mexicaanse kruiden is een complete maaltijd. Gewoon lekker alles uit één pan en klaar in een half uur!
Chilibonen en velderwten
Chilibonen zijn gewoon kidneybonen in een licht pittige saus. Velderwten zijn jonge kapucijners. Ze zijn klein en groen van kleur, heel anders dan de bruine die je misschien gewend bent uit pot of blik. Ook de smaak is fijner vind ik. Kapucijners uit blik of pot vind ik echt niet lekker maar velderwten wel. Je vindt ze gewoon in de diepvries in de supermarkt. Kun je ze niet vinden, dan zijn tuinerwten ook prima. Kies dan ook wel voor diepvries en niet voor pot of blik. Pot of blik is heel erg week terwijl uit de diepvries hartstikke vers is, de erwten worden binnen een paar uur na de oogst gelijk vers ingevroren zonder toevoegingen.
Ingrediënten
- 1 blik (400 gr) chilibonen
- 450 gr vastkokende aardappels
- 500 gr gehakt
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 200 gr velderwten (of tuinerwten), diepvries
- Paar takjes peterselie
- 2 tl Mexicaanse kruidenmix (recept)
- 2 el neutrale olie
- Versgemalen zeezout en zwarte peper
- Materialen: kookpan, hapjespan
Aan de slag!
- Schil de aardappels en snijd ze in blokjes. Kook ze in gezouten water beetgaar. Giet af en laat droogstomen.
- Snipper de ui en de knoflook. Hak peterselie fijn tot je ca. 2 eetlepels hebt.
- Verhit een lepel olie in een hapjespan en bak de aardappels licht krokant, schep uit de pan. Doe weer een lepel olie in de pan en bak het gehakt rul maar nog niet helemaal bruin. Voeg de ui en knoflook toe en roerbak mee tot de uien zacht zijn en en gehakt bruin.
- Voeg de aardappels, chilibonen, velderwten of tuinerwten, peterselie en Mexicaanse kruiden toe en laat op laag vuur 5 tot 10 minuten zachtjes doorwarmen met het deksel op de pan. Proef tegen het einde of de roerbak nog wat zout en peper kan gebruiken.