Chinese kool en buikspek roerbak (keto)

Chinese kool en buikspek roerbak (keto)

Deze roerbak van Chinese kool en buikspek is voor twee personen als je keto of koolhydraatarm eet. Doe je er noedels of rijst bij, dan is het gerecht goed voor drie tot vier personen. Chinese kool had ik overigens nog over van de sajoer lodeh wat ik recent heb gemaakt als onderdeel van een Indische rijsttafel. Deze kool blijft ook best lang goed in de koelkast zolang je het stronkje er maar aan laat zitten.

Buikspek en Chinese kool

Buikspek aan één stuk vind je niet in de supermarkt en zelfs bij de slager moet je erom vragen of het zelfs vooraf bestellen. Bij de horecagroothandel is het wel altijd verkrijgbaar. Als je geen buikspek aan één stuk kunt vinden, dan kun je ook gewoon dunne (à la minute) speklapjes zonder zwoerd nemen. Deze worden immers ook uit buikspek gesneden. Snijd ze dan overdwars (evenwijdig aan de korte kanten) in stukjes van ca. 2 cm.

Chinese kool heeft een knapperige structuur en enigszins zoete smaak. De kool is zowel geschikt voor salades als voor stoven, koken en roerbakken. De kool is het hele jaar verkrijgbaar, uit eigen land van mei tot en met december. Dit wil echter niet zeggen dat alle Chinese kool in deze periode uit eigen land komt. Ze kunnen bijvoorbeeld ook uit Spanje en Egypte komen. Als je bewust bezig bent met lokale producten, kijk dan goed in de winkel wat het land van herkomst is. Meer over Chinese kool lees je hier.

Ingrediënten

  • 650 gr Chinese kool
  • 250 gr buikspek zonder zwoerd aan één stuk
  • 5 teentjes knoflook
  • 5 gedroogde chilipepers
  • 2 bosuitjes
  • 2 el lichte sesamolie
  • 2 tl shaoxing (of droge sherry)
  • 1 el sojasaus
  • 1 el vissaus
  • ½ tl bruine suiker
  • 1 tl rijstazijn
  • 1 el water
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: wok

Aan de slag!

  1. Snijd de Chinese kool. Niet te fijn maar in ‘hapklare’ stukjes. Snijd het buikspek in dunne plakjes (zie tip boven voor speklapjes). Hak de knoflook grof. Bosuitjes in stukje van 1 cm snijden en de chilipepers van zaden ontdoen en grof hakken.
  2. Verhit de olie in een wok en roerbak de stukjes buikspek krokant en bruin. Voeg de knoflook en chilipeper toe, verlaag het vuur en roerbak nog een minuut mee.
  3. Voeg de kool, shaoxing, sojasaus, vissaus, suiker en water toe, verhoog het vuur weer iets en roerbak 1 à 2 minuten. De kool moet iets geslonken zijn maar nog wel een beetje bite hebben. Roer de rijstazijn en de bosuitjes erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  4. Serveer eventueel met rijst of noedels als je niet op koolhydraten hoeft te letten.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*