Ik schreef eerder al bij de butter chicken dat ik de laatste tijd weer heel erg op de Aziatische toer ben. Ik heb echt zo van die periodes dat ik bijvoorbeeld heel erg into het Mediterrane ben, of Midden-Oosters en nu dus Aziatisch. Ook Indonesisch (meerdere gerechten) en Thais kwamen recent al voorbij en daar werd vandaag Chinees aan toegevoegd met deze roerbak van varkensvlees en paksoi.
Paksoi en varkensvlees
Het maakt voor deze roerbak niet uit of je grote of baby paksoi gebruikt. De smaak is hetzelfde maar ik persoonlijk vind baby paksoi gewoon leuker omdat je daarvan de vorm nog ziet. Een gewone, grote paksoi moet je eerst wat fijner snijden terwijl je baby paksoi in vrijwel heel laat. Scheelt ook weer wat werk. Varkensvlees vind ik helaas onderschat omdat dit sneller wordt gezien als ongezond. Vind ik dus onzin, elke dag biefstuk eten moet je ook niet doen. Sowieso niet elke dag vlees eten, een of twee dagen per week zonder doet jou geen kwaad 😉 Varkensvlees is heel veelzijdig, net als kip. Voor deze roerbak heb ik gekozen voor schouderkarbonades omdat dit wat vet bevat en dus niet zo droog wordt bij snel wokken op hogere temperatuur.
In deze roerbak gebruik ik ook shaoxing, wat Chinese kookrijstwijn is. Dit is is helaas niet te koop in de gewone supermarkten, ik koop het altijd in een Aziatische supermarkt. Een alternatief wat er in smaak een beetje op lijkt is droge sherry.
[ingredients title=”Ingrediënten”]
- 4 schouderkarbonades
- 6 baby paksoi
- 1 bosje bosui
- 5 cm verse gember
- ½ tl chilivlokken
- 1½ tl maïzena
- 3 el sojasaus
- 2 el rijstazijn
- 2 el shaoxing (of droge sherry)
- 2 el neutrale olie
- Versgemalen zeezout en zwarte peper
- Verder nodig:
- Rijst 75-100 gr per persoon, ongekookt
- Sesamzaadjes of grof gehakte pinda’s of cashewnoten
- Optioneel: kroepoek
- Materialen: kookpan, kom, (maat)beker, wok
[/ingredients]
[directions title=”Aan de slag!”]
- Kook de rijst met wat zout gaar, giet af en laat met het deksel op de pan droogstomen.
- Snijd ondertussen het bot uit de karbonades en snijd het vlees in reepjes van 4 à 5 cm. Snijd de kontjes van de paksoi zodat de stelen los van elkaar komen meer laat deze verder heel. Snijd de bosuitjes schuin in stukjes van 2 cm. Schil de gember en hak fijn.
- Meng het vlees in een kom met de maïzena, chilivlokken, 1 el sojasaus en wat zout en zet opzij. Meng in een maatbeker shaoxing (of sherry), rijstazijn en de rest van de sojasaus.
- Verhit een eetlepel olie in de wok en roerbak de bosui en gember ca. 2 minuten tot het begint te kleuren. Voeg de paksoi en wat zout en peper toe en schud (of schep) 4 tot 6 minuten regelmatig om tot het blad geslonken en het witte deel zachter maar nog wel wat knapperig is. Schep het mengsel uit de wok.
- Verhit weer een lepel olie in de wok en roerbak het vlees ca. 3 minuten. Voeg paksoi mengsel en de saus toe en schud/schep alles ca. een minuut goed om tot alle ingrediënten geheel met de saus gemengd zijn en deze wat ingedikt is. Neem van het vuur en proef of er nog wat zout en/of peper bij moet.
- Verdeel de rijst en de roerbak over borden en garneer met sesamzaadjes of gehakte noten. Serveer eventueel kroepoek erbij.
[/directions]
Meer Chinees:
Geef een reactie