Chips met nori

Chips met nori

Als ik aan een simpel snackje denk voor bij een glaasje wijn, dan is dat zelfgemaakte chips. Handcooked, zoals de duurdere soorten heten die je in de supermarkt koopt. Net ietsjes dikker, meestal met schil, maar de zelfgebakken chips dan zonder onnodige toevoegingen. Gewoon naturel met zout vind ik lekker, maar nog lekkerder is dit recept met nori en zout. Ja inderdaad, nori, je weet wel… die Japanse zeewiervellen die je gebruikt voor sushi. Hierdoor krijgt de chips een heerlijke umami touch!

Ingrediënten

  • 4 norivellen
  • 100 gr fleur de sel (speciaal soort zeezout)
  • 2 middelgrote vastkokende aardappels
  • 1 tl fijn zeezout
  • ½ liter zonnebloemolie
  • Benodigdheden: koekenpan, foodprocessor, potje, mandoline, kom, 2 theedoeken, pan met dikke bodem, kookthermometer, draadspaan, schaaltje

Aan de slag!

  1. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en bestrijk met een heel dun laagje olie.
  2. Leg een norivel in de pan en rooster een aantal seconden aan beide zijden. Doe dit ook met de 3 andere vellen en laat ze afkoelen.
  3. Verkruimel de vellen en maal ze in de keukenmachine, maar niet al te fijn. Het mogen best nog kleine vlokjes zijn.
  4. Meng de nori met de fleur de sel en bewaar in een schoon, afsluitbaar potje.
  5. Zorg dat je echt mooie aardappels hebt, zonder pitten en plekken. Boen ze schoon en schaaf ze met de mandoline in flinterdunne plakjes.
  6. Vul een grote kom met water en de theelepel fijn zeezout. Doe de aardappelplakjes in het water en laat 30 minuten staan.
  7. Schep ze uit het water en leg de plakjes zonder dat ze elkaar overlappen op een schone theedoek. Leg er een andere schone theedoek overheen en laat ze zo goed drogen.
  8. Verhit de olie in een pan met dikke bodem tot 180 graden.
  9. Frituur kleine porties aardappel in 1 tot 3 minuten tot ze goudbruin zijn. Schep met een draadspaan uit de olie en leg ze op keukenpapier.
  10. Bestrooi met het norizout. Werk zo door tot je alle aardappelplakjes hebt gehad.
  11. Draai de plakjes om en bestrooi nogmaals met wat norizout.
  12. Doe ze over in een schaaltje en serveer direct.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*