Chocolade macarons

Chocolade macarons

Wie kent ze niet? Macarons zijn naar ons komen overwaaien uit Frankrijk en enorm populair geworden. Toch is er onduidelijkheid over de oorsprong van deze zoete lekkernij. Volgens de Larousse Gastronomique, de Franse kookbijbel, is de macaron in 1971 in een Frans klooster gemaakt. Maar er wordt ook beweerd dat de oorsprong in Italië ligt. Met de komst van Catharina de’ Medici en haar Italiaanse patissiers in 1533 in Frankrijk, vlak voor haar huwelijk met Hendrik III, zou de macaron in Frankrijk zijn geïntroduceerd.

In Parijs kreeg de macaron bekendheid door patisserie Ladurée. Het eerste filiaal werd in 1862 opgericht aan 16 Rue Royale. Ladurée werd echter pas echt bekend toen Pierre Desfontaines, de kleinzoon van Louis-Ernest Ladurée, de macaron in 1930 introduceerde. Hij kwam met het idee om een vulling van ganache tussen twee meringuehelften te plaatsen. In 1997 kwam er een Ladurée- vestiging van Ladurée aan de Champs-Elysées, vandaag de dag nog steeds het bekendste filiaal. Parijzenaren en toeristen staan hier in de rij voor de wereldberoemde macarons in allerlei smaken.

Ingrediënten

 • 90 gr eiwit (van ca. 3 grote eieren), op kamertemperatuur
 • 100 ml slagroom (Geen light! De slagroom moet minstens 35% vet bevatten)
 • 125 gr amandelmeel
 • 125 gr poedersuiker
 • 25 gr cacaopoeder
 • 125 gr fijne kristalsuiker
 • 125 gr bittere chocolade
 • 25 gr ongezouten boter

Benodigdheden

 • Foodprocessor
 • Zeef
 • Kom
 • Keukenmachine
 • Spatel
 • Bakpapier
 • Spuitzak met spuitmond van 2 cm
 • Hittebestendige kom
 • Sauspannetje

Aan de slag!

 1. Maal de amandelmeel, poedersuiker en cacaopoeder in een keukenmachine tot een zeer fijn poeder. Zeef dit mengsel in een kom.
 2. Doe de eiwitten in de, met citroensap ontvette, kom van de keukenmachine met de helft van de kristalsuiker. Klop het mengsel met de garde op een rustig tempo in ca. 2 minuten tot de eiwitten steviger worden. Ga verder in een hoger tempo tot de eiwitten heel stevig zijn en ‘pieken’ vormen als je de garde eruit trekt. Voeg de rest van de kristalsuiker toe en klop door tot de suiker is opgelost. (Dit hele proces kan uiteraard ook met een handmixer).
 3. Voeg de amandelmix toe en spatel (niet met de mixer!) dit heel rustig door het eiwit tot alles goed gemengd is. Het beslag moet uiteindelijk glad en ‘glossy’ zijn en moet een ‘lint’ vormen wanneer het van de spatel druipt.
 4. Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Vul een spuitzak met de helft van het beslag en gebruik een spuitmond van 2 cm om toefjes op het bakpapier te spuiten ter grootte van een walnoot. Het beslag moet vloeibaar genoeg zijn om uit te vloeien tot platte schijfjes. Spuit eenzelfde hoeveelheid toefjes op de tweede bakplaat. Sla de bakplaten een aantal keer op een harde ondergrond om de luchtbelletjes uit het beslag te verwijderen. Laat de bakplaten 20 tot 30 minuten staan tot de meringues een soort ‘korstje’ krijgen en niet meer kleverig aanvoelen wanneer je ze licht aanraakt.
 5. Verwarm ondertussen de oven voor op 150 graden.
 6. Bak de meringues daarna 12 tot 14 minuten. Ze moeten glad en glanzend zijn en een randje aan de onderkant hebben. Ze zijn gaar wanneer je er aan de zijkant lichtjes met een mes tegenaan tikt en de bovenkant niet beweegt maar stevig op z’n plek blijft. De meringues mogen niet craquelé worden.
 7. Haal de bakplaten uit de oven en laat even afkoelen. Verwijder de meringues met een spatel van het bakpapier. Ze moeten makkelijk loskomen.
 8. Hak voor de vulling de chocolade fijn en doe in een hittebestendige kom.
 9. Breng de room net aan de kook in een sauspannetje. Schenk de room over de chocolade en roer tot de chocolade gesmolten is en er een gladde massa is ontstaan.
 10. Voeg de boter toe en roer wederom goed tot de boter is gesmolten. Laat afkoelen tot het een dikke, maar nog enigszins vloeibare massa is geworden.
 11. Maak met je duim voorzichtig een klein deukje in het midden van de platte kant een meringue. Doe in dit deukje ongeveer een theelepel van de vulling. Druk er een andere meringue op een draai voorzichtig tot de vulling goed is verspreid.
 12. Bewaar de macarons een nacht in een afgesloten bak in de koelkast. Laat ze voor serveren één tot twee uur op kamertemperatuur komen.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*