Chocolademousse

Chocolademousse

Chocolademousse is echt één van mijn succes nagerechtjes. En ondanks dat ik geen zoetekauw ben en eigenlijk nooit desserts eet, eet ik dit zelfs wanneer ik het gemaakt heb. Al is het vaak maar een klein beetje, want het is wel behoorlijk machtig.

Dit recept bevat overigens eiwitten. Als je geen gepasteuriseerd eiwit kunt vinden en rauwe eieren moet gebruiken, dan is de mousse niet geschikt voor kinderen, zwangere vrouwen, bejaarden en andere risicogroepen. Zorg dat de eieren in ieder geval zo vers mogelijk zijn en dat ze koel worden bewaard. Ze moeten voor gebruik wel weer op kamertemperatuur zijn. En de cognac kun je uiteraard gewoon weglaten voor een kindvriendelijke versie.

Ingrediënten

 • 300 gr bittere couverture of chocolade
 • 450 ml slagroom
 • 25 gr cognac
 • 150 gr gepasteuriseerd eiwit (ca. 4 eieren)
 • 150 gr suiker
 • Citroensap
 • Hulpmiddelen: 2 glazen of metalen kommen, beslagkom, keukenmachine of handmixer

Aan de slag!

 1. Hak de couverture/chocolade in fijne blokjes en doe dit in een glazen of metalen kom.
 2. Maak de andere glazen of metalen kom vetvrij met een stukje keukenpapier met wat citroensap. Goed naspoelen en drogen met keukenpapier.
 3. Smelt de chocolade/couverture au bain-marie.
 4. Doe de room in een beslagkom en klop deze stijf. Spatel de cognac door de room.
 5. Doe het eiwit in de vetvrije kom en voeg een vijfde van de suiker toe. Klop het eiwit met de suiker luchtig. Voeg nog vier maal een vijfde van de suiker toe, tot alle suiker is gebruikt. Klop het eiwitschuim daarna nog 5 minuten tot het taai en glanzend is. Je moet de kom ondersteboven kunnen houden zonder dat het eiwit eruit loopt.
 6. Spatel de gesmolten chocolade/couverture door het eiwitschuim. Spatel vervolgens de slagroom door het eiwitschuim.
 7. Schep de mousse in kleine schaaltjes of glaasjes of laat het in de kom om er later quenelles van te maken.
 8. Zet de mousse een paar uur afgedekt met vershoudfolie in de koelkast. De mousse is twee dagen houdbaar, mits met gepasteuriseerd eiwit gemaakt.
 9. Garneer de mousse naar eigen fantasie.

Tip: maak 3 kleuren mousse: wit, licht en donker. Dit is leuk om gelaagd in glaasjes te doen. Laat de mousse eerst per kleur opstijven voordat je de volgende kleur erop schept. Om het extra leuk te maken, zet je de glaasjes schuin in een muffin bakvorm zodat de mousse diagonaal opstijft.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*