Chow mein – Chinese noedels uit de wok

Chow mein – Chinese noedels uit de wok

Chow mein stond al een tijdje op mijn to-do lijstje maar dan wilde ik wel dat er met me meegegeten zou worden want het is al snel een volle pan en mijn vriezer is al zo vol. Maar nu is het er dan eindelijk van gekomen want mijn ouders aten gezellig mee. Chow mein is overigens gewoon noedels uit de wok met groenten en vaak ook vlees.

Chow mein

Chow mein is Chinees en betekent vrij vertaald gewoon geroerbakte noedels. Chinese noedels zijn een belangrijk deel van de meeste regionale keukens van het Chinese vasteland, evenals binnen Taiwan, Singapore en andere Zuidoost-Aziatische landen plus een aanzienlijke overzeese Chinese bevolking. Een vastomlijnd recept is er niet voor, het is maar net wat men in huis heeft of waar de kok zin in heeft. De noedels zijn sowieso wel altijd dunne tarwenoedels (dus geen rijstnoedels) al dan niet met toegevoegd ei. Ik heb nu Soubry eiermie gebruikt. Wat betreft de groenten is heel veel mogelijk. Ik heb nu gekozen voor paksoi, wortel, taugé, bosui en gewone ui. Vlees is niet standaard voor chow mein maar wordt ook wel toegevoegd (varken, rund of kip) of soms ook garnalen of krab. In dit geval ben ik voor magere varkenslapjes gegaan. En ook geroerbakte eieren kunnen voorkomen, wat ik nu ook heb toegevoegd. Maar het belangrijkste wat chow mein echt lekker maakt, is de saus!

Ingrediënten

  • 250 gr eiermie
  • 350-400 gr vlees naar keuze (zie tips boven)
  • 1 struik paksoi
  • 200 gr taugé
  • 1 winterwortel
  • 3 bosuitjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 60 gr verse gember
  • 3 eieren
  • 1,5 el sesamolie
  • 1 el maïzena
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Voor de saus:
  • 60 ml kippenbouillon
  • 3 el oestersaus
  • 1,5 el sojasaus
  • 1,5 el sesamolie
  • ½ el suiker
  • Verder nodig:
  • 1 el zonnebloemolie
  • Materialen: kookpan, vergiet, rasp, 2 kommen, wok

Aan de slag!

  1. Kook de noedels volgens aanwijzingen op de verpakking. Giet af in een vergiet en spoel af onder koud stromend water. Laat goed uitlekken.
  2. Snijd het vlees in heel kleine blokjes. Rasp de gember en hak de knoflook fijn. Snijd de paksoi in stukken van max. 5 cm, de ui in dunne halve ringen en de bosuitjes in stukjes van een cm. Rasp de wortel grof of snijd julienne.
  3. Splits een ei en meng het eiwit in een kom met het vlees, maïzena, 1,5 eetlepel sesamolie en wat peper en zout. Meng in een ander kom alle ingrediënten voor de saus.
  4. Verhit in een wok de zonnebloemolie op hoog vuur. Breek 2 eieren in de wok met het overgebleven eigeel en maak roerei. Schep uit de pan. Doe het vlees in de wok en bak 3 minuten onder regelmatig omscheppen. Voeg de wortel, knoflook, gember en gewone ui toe en bak 2 minuten mee. Doe de paksoi en bosui erbij en roerbak nog 2 minuten. Voeg vervolgens de noedels, taugé, ei en de saus toe en roerbak tot alles gemengd en goed warm is.
  5. Serveer de chow mein direct, eventueel met nog wat extra’s zoals zoetzure komkommer, gefruite uitjes en kroepoek.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*