Ciabatta met ansjovis, rauwe ham en mozzarella

Ciabatta met ansjovis, rauwe ham en mozzarella

Het ‘broodje van de week’ is deze keer ciabatta met een tomatentapenade gemaakt van zowel verse tomaat als zongedroogde tomaatjes en belegd met ansjovis, rauwe ham, mozzarella, olijven en rucola. Deels maak je de ciabatta al warm en deels beleg je de helften nog op het laatst. Eigenlijk een soort van pizzabroodje maar dan wat luxer!

Ciabatta

Italiaanse ciabatta (spreek uit als tsjabàtta) kennen we allemaal wel maar wist je dat dit letterlijk ‘slof’ of ‘pantoffel’ betekent? Dit brood komt oorspronkelijk uit de streek rond Como in Noord-Italië. Het werd gemaakt van restdeeg, dat met water weer soepel werd gemaakt. Daarna werd het in lange repen gebakken op de bodem van een steenoven.

Ingrediënten

  • 1 ciabatta
  • 1 blikje ansjovis
  • 4 langwerpige plakken rauwe ham
  • 2 bollen mozzarella
  • Handje rucola
  • Handje kalamata olijven, ontpit
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl gedroogde oregano
  • Extra vergine olijfolie
  • Voor de tomatentapenade:
  • 3 tomaten
  • Klein blikje tomatenpuree
  • 1 klein teentje knoflook
  • 100 gr pijnboompitjes
  • 50 gr zongedroogde tomaatjes
  • Paar takjes basilicum
  • 2 el kalamata of zwarte olijven, ontpit
  • 3 ansjovisfilets uit het blikje
  • 1 à 2 el extra vergine olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: kookpan, kom, koekenpan, keukenmachine

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden bovenwarmte en halveer de ciabatta in de lengte. Breng een pan water aan de kook. Laat de zongedroogde tomaatjes uitlekken op keukenpapier.
  2. Besprenkel de ciabattahelften met wat olijfolie en leg ze op en bakplaat dicht onder de bovengrill tot ze mooi getoast zijn. Neem uit de oven, halveer het teentje knoflook en wrijf het brood ermee in.
  3. Ga zodra je de oven aan hebt gelijk verder met de tomatentapenade. Snijd de tomaten op de plek waar het kroontje heeft gezeten kruislings in. Dompel ze 10 tot 15 seconden in het kokende water tot de velletjes bij het kruisje een beetje loskomen leg ze daarna in een kom ijskoud water. Rooster tegelijk de pijnboompitjes in een droge koekenpan goudbruin.
  4. Trek het velletje van de tomaten, snijd ze open en verwijder het vocht met de zaadjes. Snijd de tomaten in stukjes.
  5. Maal in een keukenmachine de pijnboompitjes, olijven, ansjovis, knoflook, basilicum en zongedroogde tomaatjes grof. Voeg de verse tomaat, tomatenpuree en wat olijfolie toe en maal wat fijner. Breng op smaak met peper en eventueel nog wat zout.
  6. Verlaag de ovenwarmte naar 180 graden.
  7. Bestrijk de ciabattahelften royaal met de tapenade en beleg ze met de rauwe ham. Schuif ca. 5 minuten onder de grill. Snijd ondertussen de mozzarella in plakjes.
  8. Verdeel de mozzarella en de rest van de ansjovis over de ciabatta en bestrooi met de oregano. Plaats terug in de oven tot de mozzarella gesmolten is.
  9. Snijd elke ciabattahelft in 2 stukken, garneer met rucola en olijven en serveer direct.

Ook lekker:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*