Çılbır – Turks ontbijt van yoghurt met eieren en pittige boter

Çılbır – Turks ontbijt van yoghurt met eieren en pittige boter

Jarenlang ontbeet ik echt nooit, hooguit op zondag en tijdens Kerstmis en Pasen of op vakantie. Sinds een paar jaar ontbijt ik wel maar dan is het gewoon een broodje kaas met een beker melk. Ik vond het echter toch weer eens tijd worden om een heerlijk ontbijtgerecht te delen, iets wat ik van een vakantie ken. En dat is dus çılbır, een Turks ontbijt van yoghurt met knoflook en dille, gepocheerde eieren en pittige boter. Ik heb nooit een kater maar ik kan me zo voorstellen dat dit ook een geweldig anti-kater ontbijt is 😉

In Turkije staan vrijwel bij elke maaltijd wel brood en yoghurt op tafel. Çılbır eet je ook met brood om door de yoghurt en zachte eidooiers te halen. Plat Turks brood is uiteraard authentiek maar het mag ook best iets anders zijn. Heb je gewone boterhammen, toast deze dan want dat maakt het dippen lekkerder. Ik had nog ongesneden brood in huis waarvan ik dikke sneden heb gesneden. Die heb ik besprenkeld met wat olijfolie en zout, gegrild in de grillpan en daarna ‘soldaatjes’ ervan gesneden.

Çılbır

Nee, er mankeert niets aan je ogen, je ziet het goed: er staan geen puntjes op de ‘i’. De ‘ı’ is een extra letter in het Turkse alfabet met een andere klank in uitspraak. Je spreekt deze letter uit als een korte ‘u’. De uitspraak van çılbır klinkt een beetje als ’tsjulbur’, met een kort uitgesproken ‘r’ aan het eind.

Pul biber, wat de boter pittig maakt, is gedroogde, grof gemalen rode peper. Pul betekent vlok en biber peper. In Turkije is pul biber na zout en zwarte peper, het meest gebruikte specerij. Je moet hiervoor wel naar een Turkse winkel maar als alternatief is zo’n kant-en-klaar chilivlokken potje met molentje ook prima. Het gaat erom dat de peper nog een beetje grof is en niet zo fijn als cayennepeper.

Ingrediënten

 • 4 eieren
 • 250 gr Turkse yoghurt
 • Verse dille
 • Verse peterselie
 • 1 teentje knoflook
 • 50 gr boter
 • ¼ tl gemalen komijn
 • ½ tl (gerookt) paprikapoeder
 • 1 tl pul biber (meer mag ook)
 • Witte azijn
 • Fijn zeezout en witte peper
 • Materialen: kom, knoflookpers of fijne rasp, ruime kookpan, klein pannetje, schaal

Aan de slag!

 1. Hak dille fijn tot ca. 2 eetlepels. Hak voldoende peterselie fijn om mee te garneren. In plaats van peterselie is extra dille ook prima!
 2. Doe de yoghurt in een kom, pers of rasp de knoflook erbij uit en voeg dille toe. Breng op smaak met zout en peper. Zet afgedekt opzij (niet in de koelkast).
 3. Breng een pan water aan de kook met een scheut azijn. Laat ondertussen in een pannetje op laag vuur de boter rustig smelten. Zet een schaal warm water klaar. Niet te heet want hierin ga je de eieren warm houden en als het water te heet is, garen de eieren verder wat niet de bedoeling is.
 4. Zodra het water kookt, het vuur lager zetten tot het heel licht borrelt. Breek een ei in een kommetje. Dooier moet heel blijven. Maak een draaikolkje in het water en laat het ei voorzichtig in het midden erin glijden. Pocheer 2,5 tot 3 minuten. Schep met een schuimspaan uit de pan en leg in de schaal water. Herhaal met de rest van de eieren.
 5. Roer ondertussen komijn, paprikapoeder en pul biber door de boter en breng op smaak met wat zout. Houd warm op laag vuur.
 6. Verdeel de yoghurt over 2 diepe borden en leg in elk bord 2 eieren. Druip met een lepel de pittige boter erover en garneer met peterselie of dille. Serveer de çılbır met Turks brood of toast.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*