Citroenkoekjes met ingelegde citroen

Citroenkoekjes met ingelegde citroen

Ingelegde citroen heb ik al heel lang op mijn to-do list staan maar het komt er maar niet van. En eigenlijk is het amper werk maar het heeft wel een paar weken nodig om te fermenteren. Maar goed, onlangs heb ik er online de hand op weten te leggen en dan wil je er ook gelijk iets mee doen. Hartig, zoet? Het werd het laatste in de vorm van citroenkoekjes die door de ingelegde citroen ook nog een subtiele zoutige smaak hebben. Normaal zou je ook wat zout toevoegen aan het deeg want zout werkt als een smaakversterker. Zonder zout geen zoet! In dit geval is dat het zoute van de ingelegde citroen.

Citroenkoekjes met ingelegde citroen

Ingelegde citroen betekent dat biologische citroenen een aantal weken worden gefermenteerd in een oplossing van water, citroensap en zout. Veel gebruikt in de Midden-Oosterse en Noord-Afrikaanse keukens. De eerste ben ik fan van, de laatste niet zo. Met name omdat ze in de Noord-Afrikaanse, bijvoorbeeld Marokko, veel gedroogde vruchten als abrikozen en dadels in het eten gebruiken en ik hou gewoon niet van fruit in warm eten. Citroen is echter een uitzondering, dat gebruik ik dan wel weer best vaak. Maar goed, ik wilde iets met deze citroenen doen maar had weer geen zin in bijvoorbeeld iets van een tajine. Dus ben ik een beetje gaan zoeken op ‘preserved lemon‘ en zo stuitte ik op deze citroenkoekjes van food stylist en kookboekauteur Jesse Szewczyk. Eigenlijk was ik van plan om iets hartigs te maken maar ik werd hierdoor getriggerd dus voor nu een copycat recept. Al heb ik wel een aanpassing gedaan door minder vanille te gebruiken dan aangegeven in het recept en in plaats daarvan citroensap toe te voegen. Nu nog bedenken wat ik met de rest van de ingelegde citroenen ga doen!

[ingredients title=”Ingrediënten”]

  • 320 gr bloem
  • 2 grote eieren
  • 115 gr boter, zacht op kamertemperatuur
  • 265 gr suiker
  • 20 gr ingelegde citroenschil
  • 1 tl vanille-extract
  • Sap van een halve citroen
  • 1 zakje bakpoeder
  • 75 gr poedersuiker
  • Materialen: kom, stand- of handmixer, vershoudfolie, bakpapier

[/ingredients]

[directions title=”Aan de slag!”]

  1. Vruchtvlees uit de ingelegde citroen schrapen (eventueel bewaren voor een ander gerecht) en de schil heel fijn hakken. Je hebt dus 20 gram citroenschil nodig, vruchtvlees niet meegerekend.
  2. Mix met deeghaken in een kom de boter met 200 gram suiker en citroenschil luchtig. Voeg eieren en vanille toe en mix 2 tot 3 minuten tot een bleekgeel geheel. Doe dan bloem en bakpoeder erbij en mix 1 tot 2 minuten op lage stand tot een zacht deeg. Dek de kom af met vershoudfolie en zet minstens 2 uur in de koelkast, nog beter is een hele nacht.
  3. Neem het deeg uit de koelkast en laat even staan tot het wat zachter wordt. Niet te zacht, want dan gaat het aan je handen plakken.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Heb je geen grote oven met 2 bakplaten, werk dan in 2 batches.
  5. Doe de rest van de gewone suiker op een bord en poedersuiker op een ander bord. Maak met een volle eetlepel of een kleine ijsschep balletjes van het deeg, beetje ter grootte van een pingpongbal. Rol ze eerst door de gewone suiker en daarna door de poedersuiker. Verdeel de balletjes met ca. 7 cm tussenruimte over de bakplaten.
  6. Doe 1 bakplaat op de onderste richel en 1 op de middelste en bak de koekjes 13 tot 15 minuten tot de koekjes zijn uitgelopen en scheuren hebben. Halverwege de baktijd de platen omwisselen. De koekjes zijn goed als het er tussen de scheuren niet meer vochtig uitziet, het deeg zacht aanvoelt maar een beetje weerstand biedt als je er met een vinger op drukt. Laat de citroenkoekjes volledig afkoelen op de bakplaten.

[/directions]

Meer zoetigheid met citroen:

Advertentie

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *