Citrusvruchten salade met zoet-pittige dressing

Citrusvruchten salade met zoet-pittige dressing

Deze salade van citrusvruchten – sinaasappel, grapefruit en limoen – met rode ui, verse munt en een zoet-pittige dressing is heerlijk op warme dagen! Ik heb dit gewoon als maaltijdsalade gegeten. Weer eens wat anders dan met groenten en zo ook gelijk een hele stoot vitamine C binnen. Als maaltijdsalade is dit goed voor twee personen maar het is zeker ook heerlijk als dessert voor vier. Bijvoorbeeld wanneer je gasten hebt. Om het extra fancy te maken kun je de salade dan eventueel ook nog besprenkelen met wat sinaasappellikeur (triple sec).

Citrusvruchten ontvliezen

Ik kan een heel verhaal tikken over hoe je uit citrusvruchten de partjes zonder vlies moet krijgen maar je kan het beter zien. Als je dat nog niet eerder hebt gedaan, kan het in het begin even lastig zijn maar na een paar partjes krijg je er al handigheid in. Aangezien ik zelf nog niet met video’s ben begonnen, heb ik er één opgezocht.

Nog een tip: trek een schort of oude kleding aan als je de granaatappelpitjes gaat losmaken wat er kan wat sap in de rondte spetteren en die rode vlekken krijg je moeilijk uit je kleding.

Ingrediënten

  • 2 sinaasappels
  • 2 rode grapefruits
  • 2 limoenen
  • 1 granaatappel
  • 1 kleine rode ui
  • Paar takjes munt
  • Voor de dressing:
  • 25 ml (5 tl) witte wijnazijn
  • 20 ml (4 tl) vloeibare honing
  • 75 ml (5 el) extra vergine olijfolie
  • 1 tl gedroogde chilivlokken
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Optioneel: scheut sinaasappellikeur, bijvoorbeeld Cointreau
  • Materialen: maatbeker, 2 kommen

Aan de slag!

  1. Klop eerst de dressing in een maatbeker en zet opzij zodat de chili goed kan trekken.
  2. Sinaasappel, grapefruit en limoen schillen en partjes boven een kom ontvliezen (zie video boven). Granaatappel halveren (niet van kroontje tot kontje maar overdwars) en boven een kom flink met een lepel erop tikken zodat de pitjes vrijkomen. Rode ui in dunne halve ringen snijden en muntblaadjes grof hakken.
  3. Citrusvruchten, granaatappel, ui en munt verdelen over borden of een schaal. Dressing weer even kloppen en over de salade schenken. Optioneel besprenkelen met wat sinaasappellikeur.

Ook lekker met fruit:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*