Clafoutis met cherrytomaten en geitenkaas

Clafoutis met cherrytomaten en geitenkaas

Wat doe je als je nog een bak cherrytomaten hebt staan? Ik kan er heel veel voor bedenken en putten uit recepten die ik al heb, maar het moest natuurlijk weer iets nieuws zijn. Dus werd het een clafoutis met cherrytomaten en geitenkaas, een zalige hartige taart die echt heel makkelijk te maken is. Je maakt dit namelijk niet met bewerkelijk deeg maar met beslag.

Wat is een clafoutis?

Een clafoutis is gebak uit Frankrijk dat oorspronkelijk wordt gemaakt met kersen en lauwwarm wordt gegeten als nagerecht. Wanneer er ander fruit wordt gebruikt, dan noemen de Fransen het een flaugnarde. Voor het gemak wordt dit baksel, zoet of hartig, echter vaak gewoon clafoutis genoemd. Hartig, zoals deze, eet je uiteraard niet als nagerecht maar bijvoorbeeld als maaltijd met een salade of als lekker hapje bij de borrel. Eigenlijk is dit foolproof bakken omdat je een soort pannenkoekenbeslag maakt die je over het hoofdingrediënt in de vorm giet. De clafoutis lijkt dan ook op een dikke, gevulde pannenkoek.

Ik geef voor dit recept een ronde taartvorm of ovenschaal aan omdat een clafoutis rond is en in punten wordt gesneden. Heb je geen ronde vorm, dan kan rechthoekig natuurlijk ook gewoon en snijd je de clafoutis in vierkantjes. Wat ook werkt is het deksel van een Pyrex ovenschaal (zie foto onderaan). Een springvorm is eventueel mogelijk maar die moet je dan wel bekleden met bakpapier want de kans is groot dat het beslag er anders uitloopt.

Ingrediënten

  • 250 gr cherrytomaten
  • 125 gr zachte geitenkaas
  • 4 eieren
  • 120 ml melk
  • 60 ml room
  • 100 gr bloem
  • 2 tl gedroogde Italiaanse of Provençaalse kruiden
  • 1 tl knoflookpoeder
  • Boter
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: kom, 20 cm lage ronde taartvorm of ovenschaal

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Vet de taartvorm of ovenschaal in met boter en verdeel de cherrytomaten gelijkmatig in de vorm. Verbrokkel de geitenkaas en verdeel driekwart tussen de tomaatjes.
  3. Klop in een kom een beslag van eieren, melk, room, bloem, knoflookpoeder en kruiden en breng op smaak met zout en peper. Schenk het beslag rustig in de vorm en verdeel de rest van de kaas erover.
  4. Bak de clafoutis 35 tot 40 minuten in het midden van de oven tot het luchtig gerezen en goudbruin is. Laat een beetje afkoelen alvorens je de clafoutis aansnijdt. Verder afgekoeld tot kamertemperatuur is het ook nog lekker.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*