Clubsandwich Italiaanse stijl

Clubsandwich Italiaanse stijl

Na lange tijd heb ik weer eens een zaterdags ‘broodje van de week’! Normaal maak ik op zaterdag koolhydraatarme keto maaltijden (dus geen brood) omdat mijn ‘lief’ dan altijd bij mij is. Maar deze keer zou hij er niet zijn omdat we even niet ‘on speaking terms’ waren. Dus stortte ik me lekker weer op brood. Achteraf hebben we het weer bijgelegd en was hij alsnog bij mij. Dus ook heeft heeft gesmuld van deze clubsandwich in Italiaanse stijl. Een eenvoudigere verse van de clubsandwich die ik eerder maakte met zelfgebakken focaccia.

Inmiddels hebben we besloten dat koolhydraten af en toe mag omdat hij toch niet in een ‘ketose’ zat (hij zondigde te regelmatig). Koolhydraatarm eten vind ik niet erg maar keto vond ik toch best lastig omdat het zoveel vet (70 tot 80 procent) moet bevatten. Ik kwam er weer door aan terwijl ik juist met zoveel discipline 19 kilo was afgevallen.

Ingrediënten voor deze clubsandwich

Een paar ingrediënten voor deze clubsandwich wil ik wat verduidelijken. Te beginnen met de ham. Ik geef Parmaham of prosciutto crudo aan. Parmaham is rauwe, gedroogde ham en mag alleen zo heten als het in de regio Parma is gemaakt. Prosciutto crudo is ook gedroogde ham maar kan ook uit andere delen van Italië komen. Deze optie is doorgaans goedkoper in de supermarkt.

Dan Italiaanse salami. Die is niet vergelijkbaar met de standaard salami die wij het beste kennen. Deze bevat doorgaans meer knoflook dan Italiaanse en wordt veelal ook wel Duitse salami genoemd. Italiaanse salami is bijvoorbeeld salame Milano, salame nostrano of spianata romana.

Tot slot de kaas. Gorgonzola en Parmezaanse kaas spreken voor zich. Parmezaanse kaas heet in het Italiaans Parmigiano Reggiano en mag alleen zo heten als het, net als Parmaham, ook uit de buurt van Parma komt. Grana Padano is vergelijkbaar en wordt in een groot deel van Noord-Italïe gemaakt. Deze kaas is ook een stuk voordeliger. Ter vergelijking: in mijn vaste supermarkt betaal ik € 4,95 voor een puntje van 180 gram en voor een puntje Grana Padano € 2,99 voor 200 gram.

Ingrediënten

 • 6 casino boterhammen
 • 6 plakken Parmaham of prosciutto crudo
 • 6 plakken gr Italiaanse salami
 • 75 gr gorgonzola
 • Stukje Parmezaanse kaas of Grana Padano
 • 2 el tomatentapenade (recept)
 • Rucola
 • Materialen: broodrooster of grillpan, kaasschaaf, 4 prikkers

Aan de slag!

 1. Rooster de boterhammen in een broodrooster of grillpan.
 2. Bestrijk 4 boterhammen met tomatentapenade en beleg ze met rucola.
 3. Beleg 2 daarvan met ham en en geschaafde Parmezaan of Grana padano. Beleg de andere 2 met salami en gorgonzola. Leg ze op elkaar en druk de laatste 2 boterhammen erop.
 4. Steek er per clubsandwich 2 prikkers in en snijd diagonaal door.

Ook lekker:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*