Coeur de boeuf tomatensalade

Coeur de boeuf tomatensalade

Tomaten, ik eet deze vruchten heel veel. En ja, het is eigenlijk een vrucht en geen groente al worden ze tot groenten gerekend. Net als komkommer, aubergine, courgette, paprika en pompoen omdat ze ontstaan uit bloemen. Voor het gemak worden ze vruchtgroenten genoemd. Meer daarover lees je hier. Zoals gezegd eet ik ze veel. Verwerkt in gerechten maar ook vaak samen met komkommer on the side bij een avondmaaltijd. Coeur de boeuf tomaten heb ik echter vrijwel nooit omdat ze in mijn vaste super niet verkocht worden. Maar omdat ik al een aantal weken op krukken loop, doe ik mijn boodschappen online en zo kwam ik ze weer tegen. En ja, dan moet ik ze ook gelijk hebben omdat ze zo lekker zijn! Niet om te verwerken in een warm gerecht maar om deze tomaat te laten shinen in een eenvoudige tomatensalade met rode ui en kappertjes.

Coeur de boeuf tomaten

Coeur de boeuf is Frans voor ossenhart (en schrijf je eigenlijk zo: cœur de bœuf). In Italië is het cuore di bue. Deze geribbelde reuzentomaat heeft zijn naam gekregen vanwege zijn vorm, wat enigszins iets weg heeft van een hart. In tegenstelling tot andere tomaten, is deze tomaat al eetbaar wanneer hij nog groen is want hij rijpt van binnen naar buiten. Om die reden staat hij ook goed in een tomatensalade want dan krijg je een mooi tweekleurig effect: rood van binnen en groen van buiten. Toen ik de mijne kocht waren ze nog groen maar helaas op de fruitschaal verder gerijpt waardoor ze helemaal rood zijn. Eigenlijk kun je ze dan het beste verwerken in warme gerechten omdat deze tomaat wat melig kan worden als ze volledig zijn doorgerijpt. Coeur de boeuf heeft een volle, frisse smaak en is iets minder zuur dan de meeste andere tomaten. Hoe roder hij wordt, hoe zoeter. Met uitzondering van de San Marzano, die is nog zoeter.

Tip: Met een vlijmscherp koksmes van goede kwaliteit is het easy peasy om tomaten te snijden met een enkele haal. Maar er bestaan ook fijn gekartelde tomatenmesjes waarmee het altijd goed gaat. Een steakmes is een andere goede optie.

[ingredients title=”Ingrediënten”]

 • 4 coeur de boeuf tomaten
 • 1 kleine rode ui
 • 2 el kappertjes
 • ½ tl gedroogde oregano
 • 2 el (30 ml) balsamico azijn
 • 4 el (60 ml) extra vergine olijfolie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: platte schaal, maatbeker, optioneel: tomatenmesje

[/ingredients]

[directions title=”Aan de slag!”]

 1. Snijd de tomaten in plakjes en schik ze op een platte schaal.
 2. Snijd de ui in dunne halve ringen en verdeel met de kappertjes over de tomaten.
 3. Klop een dressing van de olie, balsamico, oregano en wat zout en peper en sprenkel over de tomaten. Maal er tot slot nog wat peper over.

[/directions]

Advertentie

Geplaatst

in

,

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *