Coleslaw (koolsla)

Coleslaw (koolsla)

Als je ooit eens van KFC hebt gegeten, dan ken je het. En zelfs als je ooit wel eens spareribs hebt laten thuisbezorgen, of zelfs Grieks, dan ken je het ook. Coleslaw, oftewel: koolsla. Een bijgerecht dat altijd wordt geserveerd bij bovengenoemden. Hoewel deze salade bij de meesten als typisch Amerikaans bekend staat, is het van Nederlandse origine. De naam coleslaw is dan ook afgeleid van koolsla. In de 17e eeuw stichtten Nederlanders de nederzetting Nieuw-Amsterdam, wat later New York werd, en zij brachten het recept naar de VS. Tegenwoordig zijn er veel varianten, ook veel andere landen hebben hun eigen variant. Wat het typische recept is kan ik dan ook echt niet vertellen maar de basis is doorgaans in ieder geval met witte kool en wortel. Soms zijn er rozijnen toegevoegd, soms appel en je ziet ook recepten waaraan maïs is toegevoegd. En rode kool komt ook regelmatig voor. Daarnaast verschilt ook de dressing van recept tot recept.

Deze koolsla heb ik onlangs gemaakt omdat ik nog veel wortel en kool over had nadat ik loempia’s had gemaakt. En wanneer ik iets over heb, dan maak ik er gewoon weer iets anders van, desnoods maak ik de groenten in het zuur in in weckpotten. Allerlei soorten kool kun je in elke supermarkt wel voorgesneden vinden, zo ook gesnipperde ui en zelfs verse julienne gesneden wortel (in heel dunne sliertjes of reepjes) is in de meeste supermarkten wel te vinden. Gebruik je de voorgesneden groenten, dan ben je in 10 minuten klaar (het bosuitje moet je nog wel even snijden). Snijd je liever zelf je groenten, dan ben je iets meer tijd kwijt.

Ingrediënten

  • 200 gr witte of groene kool, heel fijngesneden
  • 100 gr wortel, julienne gesneden
  • 1 ui, gesnipperd of geraspt
  • 1 bosuitje, in heel dunne ringetjes
  • 5 el mayonaise (recept)
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 tl Worchestershiresaus
  • 1 tl mosterd
  • 2 el room
  • 2 tl gedroogde peterselie
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Materialen: schaal, kom

Aan de slag!

  1. Meng alle groenten in een schaal.
  2. Klop in een kom een dressing van de mayonaise, azijn, Worchestershiresaus, mosterd, room en peterselie. Breng op smaak met zout en peper. De dressing lijkt misschien wat weinig, maar ik persoonlijk vind het voldoende omdat ik er niet van hou wanneer een salade ‘zwemt’ in dressing. Het moet net voldoende zijn om alles te bedekken.
  3. Schep de dressing goed door de groenten. Dek de schaal af en zet minstens een uur in de koelkast zodat de kool en wortel de kans krijgen om door het vocht van de dressing iets zachter te worden. Ikzelf laat het bij voorkeur minstens 2 uur staan. Schep tussendoor enkele keren om.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*