
Comfort food: macaroni & cheese uit de oven
Macaroni & cheese is voor mij echt comfort food to the max! En al helemaal als je het nog even in de oven zet voor een krokant korstje. Ik heb al een macaroni & cheese uit de oven recept maar die is met vijf verschillende kazen en dus wat duurder. En dan heb ik ook nog de snelle low budget mac ’n cheese met de welbekende plakjes cheddar smeltkaas. Deze macaroni & cheese zit er tussenin met belegen kaas en toch ook nog een paar plakjes smeltkaas omdat ik dat nou eenmaal stiekem heel lekker vind 😉
Macaroni & cheese
Macaroni en cheese, ook bekend als mac ’n cheese, is een typisch comfort food gerecht uit de VS waar het zelfs vaak als bijgerecht wordt gegeten, bijvoorbeeld bij een barbecue. Het gerecht staat daar ook vaak op het menu van veel diners. Vastomlijnde recepten qua samenstelling, saus en te gebruiken kaassoorten zijn er niet; zoveel families, zoveel koks, zoveel variaties. Dit is ook al mijn derde variant, of eigenlijk vierde want ik heb ook nog Italiaanse pasta quattro formaggi. Doorgaans wordt macaroni & cheese in de VS wel gemaakt met elleboogjesmacaroni maar die zijn daar vaak wat groter dan zoals wij ze hier kennen. Italianen kennen deze vorm van pasta niet eens. In Italië heb je wel maccheroni maar dat zijn heel licht gebogen holle pijpjes, smaller dan penne, die ik deze keer heb gebruikt voor mijn ultieme comfort food hap!
Ingrediënten
- 400 gr elleboogjesmacaroni of maccheroni
- 150 gr geraspte belegen kaas
- 5 plakjes smeltkaas
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 el mosterd
- 50 gr boter + extra
- 50 gr bloem
- 500 ml melk
- Panko of paneermeel
- Versgemalen peper
- Optioneel: 250 gr spekjes, cayennepeper
- Materialen: ovenschaal, kookpan, vergiet, optioneel: koekenpan voor de spekjes, sauspan, garde
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in met boter.
- Kook de macaroni in gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente. Giet af in een vergiet, spoel af met koud water en laat uitlekken.
- Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
- Wil je ook spekjes gebruiken, bak deze dan zonder boter of olie licht krokant in een koekenpan. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Smelt ondertussen in een sauspan 50 gr boter op laag vuur en fruit de ui tot deze glazig is. Voeg de knoflook toe en fruit nog even mee.
- Roer de bloem er met een garde door en laat 1 à 2 minuten garen tot het licht kleurt. Voeg al roerend beetje bij beetje de melk toe en blijf roeren tot een dikke maar nog wel wat vloeibare bechamelsaus. Je heb mogelijk niet alle melk nodig. Roer vervolgens de mosterd erdoor.
- Roer nu beetje bij beetje de belegen kaas erdoor tot alles helemaal gesmolten is en daarna de plakjes smeltkaas. Is de saus nu te dik, voeg dan nog wat melk toe. Beng de kaassaus op smaak met peper en optioneel cayennepeper als je wat meer pit wilt. Zout is niet nodig want de kazen, en eventueel spekjes, zijn al zout genoeg.
- Doe de macaroni in een ovenschaal en schep de kaassaus en optioneel de spekjes erdoor. Strooi paneermeel of panko over de schotel en verdeel er nog wat vlokjes boter over.
- Zet macaroni & cheese 25 tot 30 minuten in de oven tot de kaas bubbelt en de bovenkant goudbruin is.