Compleet Engels ontbijt (full English breakfast)

Compleet Engels ontbijt (full English breakfast)

De eerste keer dat ik een compleet Engels ontbijt (full English breakfast) at, was in het superdeluxe hotel The Berkeley in Londen. Waar ik ook nog eens in een suite logeerde, en waar een fles champagne in een koeler, waanzinnig lekkere bonbons en vers fruit op mij stonden te wachten. Beste hotelervaring ooit! En dan de volgende ochtend dat complete Engelse ontbijt! Omgerekend voor maar liefst een kleine 30 euro 😉 Voor mij is dat eigenlijk gewoon een complete avondmaaltijd want ik eet normaliter alleen een broodje kaas ’s ochtends. Alleen in hotels ga ik voor uitgebreid.

Zeker nu we in deze coronatijd niet op vakantie kunnen, is het extra leuk om een hotel ontbijtervaring in huis te halen in het weekend! Lekker saampjes of met je gezin op zondag uitgebreid ontbijten of brunchen met koffie of echt Britse thee met een wolkje melk en een lekker vers sapje. Voor een nog fijnere luxe hotelervaring maak je er een mimosa bij: 60 ml bubbels, 60 ml sinaasappelsap en 5 ml cointreau of andere sinaasappellikeur.

Engels ontbijt

Een full English breakfast wordt door de Britten doorgaans ook alleen in het weekend gegeten want het is te uitgebreid voor doordeweekse dagen omdat het tijd kost. Als je dit dagelijks als ontbijt zou eten, dan moet je ook flink sporten om de calorieën er weer af te krijgen. Een full English breakfast bestaat namelijk uit toast (met echte boter), (varkens)worstjes, spek, bloedworst (black pudding), eieren (roerei, spiegelei of gepocheerd), tomaat, champignons en witte bonen in tomatensaus. In Ierland gebruik men meestal white pudding (zonder bloed) in plaats van black pudding. Het Engelse ontbijt geldt in Groot-Brittannië en Ierland ook echt als één van de nationale gerechten en het is zo populair (en vullend) dat het in veel pubs en cafés ook als ‘all-day breakfast’ op de kaart staat. Meer over het Engelse ontbijt met verschillende variaties lees je hier.

Overigens weigerde ik altijd bloedworst te eten want het idee stond me gewoon tegen. Maar dat is voor mij wel weer meten met twee maten want ik ben bijvoorbeeld dol op tongenworst voor op brood en dat is ook een soort van bloedworst. Bovendien heb ik ooit eens in een restaurant per ongeluk gebakken bloedworst gegeten. Was zo’n shared dinner met allemaal kleine gerechtjes en ik wist niet dat het bloedworst was. Ik vond het gewoon heel lekker!

Ingrediënten

 • 4 sneetjes casinobrood
 • 4 of 8 (varkens) chipolataworstjes
 • 8 langwerpige plakken ontbijtspek
 • 4 plakjes bakbloedworst
 • 4-6 eieren
 • 2 tomaten
 • 12 (kastanje) champignons
 • Witte bonen in tomatensaus (400 gr blik of pot)
 • Neutrale olie en boter
 • Materialen: grillpan, bakblik of ovenschaal, koekenpan, kookpannetje, optioneel: broodrooster

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 120 graden of 100 graden hete lucht. Verhit een grillpan en bestrijk met wat olie. Halveer de tomaten.
 2. Grill de worstjes ca. 15 minuten om en om. Doe na 5 minuten de champignons erbij en de tomaten met de snijkant naar beneden. Schep de worstjes, tomaten en champignons in een bakblik of ovenschaal en houd warm in de oven.
 3. Verhit ondertussen in een koekenpan een klontje boter en bak het ontbijtspek krokant. Houd bij de rest warm in de oven.
 4. Doe nog een klontje boter en een scheutje olie in de koekenpan en bak de bloedworst 2-3 minuten aan beide zijden krokant. Doe ook in de oven.
 5. Verwarm de bonen in een pannetje op laag vuur en rooster de boterhammen in een broodrooster of de grillpan. Snijd de boterhammen diagonaal door.
 6. Veeg de koekenpan schoon en verhit weer wat boter en olie. Bak 4 spiegeleitjes (of met doorgeprikte dooier als je niet van vloeibaar eigeel houdt). Of maak met 6 losgeklopte eieren en wat melk of room roereieren.
 7. Verdeel alle ingrediënten over 4 grote borden en geniet van een Engels ontbijt!

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*