
Corn dogs – gefrituurde hotdogs in een jasje
Corn dogs had ik nog nooit gegeten en dat komt met name omdat je ze hier amper kunt vinden en ik ben nooit in de VS geweest, waar deze streetfood snack vandaan komt. Ik was er echter al een hele tijd nieuwsgierig naar dus vond ik dat ik het nu maar eens zelf moest maken.
Jaren geleden heeft Mora geprobeerd de corn dog op de markt te zetten maar dat was geen lang leven beschoren. Een paar jaar terug heeft een ander merk het geherintroduceerd voor verkoop in snackbars maar na een kijkje op de website kon ik geen corn dogs vinden in het assortiment, dus waarschijnlijk ook ter ziele gegaan.
Wat zijn corn dogs?
Corn dogs hebben niets te maken met maïskolven maar wel een beetje met maïs. Een corn dog is namelijk een hotdog op een stokje die in een beslag wordt gedoopt en daarna gefrituurd. Het beslag bestaat voor een groot deel uit maïsmeel. Dus niet maïzena maar echt meel, wat ook bekend is voor het maken van polenta. In veel supermarkten kom je dit tegen van het merk Valle del Sole. De blauwe verpakking is fijne meel, de rode verpakking grof (maïsgriesmeel). Voor corn dogs maakt het niet uit welke je gebruikt, echter heeft de grove wat meer smaak en bite.
Corn dogs zijn al in 1929 uitgevonden in Amerika door een worstenmaker van Duitse afkomst. In de VS worden jaarlijks zo’n 20 miljard corn dogs geconsumeerd. Ze worden verkocht in kraampjes op straat, in fastfood restaurants maar ook bevroren in de supermarkt.
Ingrediënten
- 12 hotdogs
- 120 gr bloem
- 120 gr maïsmeel (polenta)
- 2 el suiker
- 1 tl bakpoeder
- ½ tl baksoda
- 1 tl fijn zeezout
- ¼ tl zwarte peper
- ½ tl cayennepeper
- 240 ml karnemelk
- 2 grote eieren
- 1 liter zonnebloemolie
- Ketchup en mosterd voor erbij
Aan de slag!
- Maak de hotdogs goed droog met keukenpapier en prik ze op lange spiesen.
- Meng in een kom bloem, maïsmeel, suiker, bakpoeder, soda, zout, peper en cayennepeper.
- Klop in een ander kom of maatbeker de eieren los in de karnemelk. Schenk bij het meelmengsel en roer tot een dik beslag.
- Verhit de olie in een frituurpan of (braad)pan met dikke bodem tot 180 graden. Als je een pan gebruikt, heb je een kookthermometer nodig want de olie mag beslist niet kouder zijn. Het mag wel iets oplopen naar 190 graden.
- Vul een hoog glas met wat beslag en doop een hotdog erin. Er moet een goede laag beslag om de hotdog zitten. Blijft het niet goed kleven, rol de hotdogs dan door wat maïzena.
- Laat de corn dog voorzichtig in de olie zakken. Herhaal met nog twee en frituur ze tot ze rondom goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Herhaal steeds per 3 met de rest van de corn dogs. Is de olie tussentijds iets afgekoeld, zorg dan dat het eerst weer op 180 graden is voordat je een nieuwe batch in de olie doet.
- Serveer de corn dogs met ketchup en mosterd.