Courgette spaghetti met garnalen (Keto)

Courgette spaghetti met garnalen (Keto)

Op het moment van dit schrijven is het maandag en dan eet ik bijna altijd pasta. Sinds ik met weekplanningen ben gaan werken is dat er zo ingeslopen. Vooral om te voorkomen dat ik niet meerdere keren per week pasta eet. Maar als mijn lief bij me is, dan kan dat niet vanwege zijn koolhydraatarme Keto dieet. Echter geen nood aan de man! Want met courgette spaghetti kun je toch een soort van ‘pasta’ maken. Deze keer met garnalen en cherrytomaatjes in een Parmezaan-roomsaus.

‘Keto’ staat overigens voor ketogeen, een vrij pittige vorm van een koolhydraatarm dieet. Het komt er in het kort op neer dat je bij dit dieet veel vetten, een bescheiden hoeveelheid eiwitten en zeer weinig koolhydraten eet. Idealiter haal je bij het Keto dieet ca. 70 tot 80 procent van je dagelijkse calorieën uit vetten, ca. 10 tot 20 procent uit eiwitten en ca. 5 tot 10 procent uit koolhydraten.

Courgette spaghetti

Courgette spaghetti (ook wel courgetti genoemd) is enorm populair als vervanging voor gewone spaghetti. Bijvoorbeeld wanneer je geen koolhydraten kan of wil eten, maar ook om kinderen te foppen en ze zo groenten te laten eten (noem het gewoon groene spaghetti). Voor mij geldt geen van beiden, ik hou gewoon van courgette en vind het leuk om ermee te variëren. En omdat de smaak van courgette heel neutraal is, combineert het makkelijk met andere ingrediënten. Tegenwoordig kun je courgetti voorgesneden in de supermarkt kopen. Als je voor gemak en tijdsbesparing gaat is dat natuurlijk prima maar ik vind het zonde van het geld. Ik vind het geen moeite om met een julienne- of spiraalsnijder zelf slierten van courgette te maken (spiraalsnijder werkt het snelst). Zo’n snijder is eenmalig een kleine aanschaf en kun je ook gebruiken voor andere groenten, zoals wortel, aardappel (strofrietjes), knolselderij en andere harde groenten.

Ingrediënten

 • 3 courgettes
 • 350 gr rauwe garnalen
 • 4 à 5 teentjes knoflook
 • 125 gr cherrytomaatjes
 • 1 banaansjalot
 • Verse peterselie
 • 75 gr Parmezaanse kaas + extra om te garneren
 • 200 ml room
 • 50 gr boter
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: spiraalsnijder of juliennesnijder, fijne rasp, hapjespan, schuimspaan

Aan de slag!

 1. Maak van de courgettes spaghetti met een spiraalsnijder of juliennesnijder. Halveer de tomaatjes en hak peterselie fijn tot je ca. 3 eetlepels hebt. Rasp de Parmezaan en verwijder eventuele darmkanalen in de garnalen. Hak de knoflook fijn en snijd de sjalot in dunne halve ringen.
 2. Verhit in een hapjespan de helft van de boter en bak de garnalen met peper en zout tot ze roze zijn. Schep met een schuimspaan uit de pan.
 3. Doe de rest van de boter in de pan en fruit de sjalot enkele minuten. Voeg  de knoflook toe en bak 1 minuut mee. Voeg de room toe en breng zachtjes aan de kook. Roer de Parmezaan erdoor en breng op smaak met wat peper. Laat ca. 3 minuten zachtjes koken tot de saus wat dikker is.
 4. Schep dan de courgette spaghetti, tomaatjes, peterselie en de garnalen erdoor en warm het geheel nog enkele minuten door. Serveer met wat extra Parmezaanse kaas.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*