
Courgetti met kipgehaktballetjes en knoflookboter
Mijn wekelijkse pasta (dat moet ik echt eens per week hebben) was deze keer geen pasta maar courgetti, oftewel courgettespaghetti. Zo heb je in één keer een bord vol groente. Geen echte saus deze keer maar knoflookboter en lekker gekruide kipgehaktballetjes. Kipgehakt draai ik overigens altijd zelf want in mijn vaste super hebben ze alleen bakjes van 300 gram en het is ook al voorgekruid maar het kruiden heb ik liever zelf in de hand.
Courgetti
Courgetti is enorm populair als vervanging voor gewone spaghetti. Bijvoorbeeld wanneer je geen koolhydraten kan of wil eten, maar ook om kinderen te foppen en ze zo groenten te laten eten (noem het gewoon groene spaghetti). Voor mij geldt geen van beiden, ik hou gewoon van courgette en vind het leuk om ermee te variëren. En omdat de smaak heel neutraal is, combineert het makkelijk met andere ingrediënten. Tegenwoordig kun je courgetti voorgesneden in de supermarkt kopen. Als je voor gemak en tijdsbesparing gaat is dat natuurlijk prima maar ik vind het zonde geld. Ik vind het geen moeite om met een julienne- of spiraalsnijder zelf slierten van courgette te maken. Zo’n snijder is eenmalig een kleine aanschaf en kun je ook gebruiken voor andere groenten, zoals wortel, aardappel (strofrietjes), knolselderij en andere harde groenten.
Ingrediënten
- 4 courgettes
- 500 gr kipgehakt
- 5 teentjes knoflook
- 1 ei
- 50 gr Parmezaanse kaas + extra ter garnering
- Paar takjes peterselie
- ½ tl chilivlokken
- Sap van een halve citroen
- 2 el extra vergine olijfolie
- 50 gr boter
- Versgemalen zeezout en zwarte peper
- Materialen: spiraal- of juliennesnijder, rasp, kom, hapjespan
Aan de slag!
- Was de courgettes en maak er met behulp van een spiraal- of juliennesnijder lange slierten van. Rasp de Parmezaanse kaas en hak peterselie fijn tot je ca. 2 eetlepels hebt. Hak 3 teentjes knoflook fijn.
- Meng in een kom het gehakt met de Parmezaanse kaas, ei, peterselie, chilivlokken en de 2 overige teentjes knoflook uit de pers en breng op smaak met zout en peper. Draai er balletjes ter grootte van een golfballetje van.
- Verhit de olie in een hapjespan en bak de kipgehaktballetjes in ca. 10 minuten rondom bruin. Schep ze uit de pan en zet opzij.
- Smelt de boter in de pan, voeg de gehakte knoflook toe en bak ca. een minuut. Schep de courgetti, citroensap en gehaktballetjes door de knoflookboter en warm het geheel al omscheppende nog even door. Proef of het nog wat zout en peper nodig heeft.
- Schep de courgetti met de kipgehaktballetjes in kommen en garneer met nog wat Parmezaan.