Crackers of toastjes met pitten en zaden

Crackers of toastjes met pitten en zaden

Ik had zo’n zin om weer iets te bakken alleen nu weer eens een hartige snack in plaats van zoet. Hartig is toch meer mijn ding. Het leek me leuk om een crackers of toastjes te maken en omdat ik nog pitten en zaden in huis had, heb ik ze daarmee versierd plus ook nog grof zeezout. Ze zijn zo lekker geworden, knapperig maar ook bros, dat je ze niet eens hoeft te beleggen!

Pitten en zaden op de crackers en toastjes

In mijn vaste super verkopen ze bakjes pittenmix culinair, een mix van zonnebloempitten, pompoenpitten en pijnboompitten. Ook de Jumbo en AH verkopen iets dergelijks en ik denk elke andere supermarkt ook wel. Verder heb ik ook nog zwart sesamzaad gebruikt en grof zeezout. Uiteraard kun je ook een eigen mix samenstellen of alleen sesamzaad gebruiken, eventueel beide kleuren, of iets totaal anders zoals komijnzaad, karwijzaad of gedroogde kruiden. Denk bij kruiden bijvoorbeeld aan Italiaanse of Provençaalse kruiden. Je kan ze zelfs bestrooien met geraspte kaas.

Ingrediënten

  • 50 gr pitten en zaden mix
  • 1 el zwart sesamzaad
  • Grof zeezout
  • 200 gr zelfrijzend bakmeel
  • 100 gr boter
  • ½ tl zout
  • 1 ei
  • Materialen: kom, keukenmachine of mixer, bakpapier, deegroller, kwastje, optioneel: ronde/vierkante stekers

Aan de slag!

  1. Snijd de boter in kleine blokjes. Doe in een keukenmachine met het meel en het gewone zout en mix tot een vlokkerig geheel. Voeg vervolgens 4 eetlepels (60 ml) koud water toe en mix tot een zachte bal deeg. Verpak het deeg in vershoudfolie en leg een half uur in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden of 170 hete lucht en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  3. Bestuif een werkvlak licht met wat meel en rol het deeg uit tot een lap van ca. 2 mm dik.
  4. Klop het ei los en bestrijk het deeg ermee. Strooi pitten en zaden en zeezout erover.
  5. Snijd het deeg in grootte van crackers of vierkante of rechthoekige toastjes of steek er rondjes uit. Leg ze met behulp van een spatel op de bakplaat en bak ze 10 tot 15 minuten (afhankelijk van hoe dik ze zijn) tot ze krokant zijn. Let goed op dat ze niet verbranden!
  6. Schuif het bakpapier van de bakplaat op het aanrecht en laat de crackers of toastjes geheel afkoelen.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*