
Crispy fried chicken (krokant gefrituurde kip)
Crispy fried chicken, oftewel krokant gefrituurde kip, is typisch Amerikaans fastfood. Wie kent het niet van KFC? Nou kom ik daar nooit, maar ik ken het van vroeger toen ik nog een schoonfamilie had die daar regelmatig van die grote buckets haalden. Maar ik hou wel van kip, en zeker als het zo lekker krokant is. Zo maak ik regelmatig een zelf gepaneerde kipschnitzel en laatst heb ik heerlijk crispy chicken taco’s gemaakt. Ik hou niet zo van kluiven dus heb ik mijn crispy fried chicken niet van kipkluifjes gemaakt, maar van kipdijfilet. Eet de gefrituurde kip lekker met coleslaw en friet!
Ingrediënten
- 4 kipdijfilets zonder vel
- 2 el (gerookt) paprikapoeder zoet
- 1 el venkelzaad
- 1 tl knoflookpoeder
- 200 ml karnemelk
- 1 el bakpoeder
- 200 gr bloem
- 2 el grof zeezout + extra
- ½ tl gemalen zwarte peper
- 750 ml zonnebloemolie
- Optioneel: handje havervlokken of fijngestampte cornflakes
- Materialen: vijzel, 2 kommen, tang, braadpan, kookthermometer (of frituurpan)
Aan de slag!
- Sla de kip iets platter en halveer ze. Stamp de venkelzaadjes fijn. Meng het gestampte venkelzaad met het paprikapoeder en knoflookpoeder in een kom en meng de kip erdoor. Voeg de karnemelk toe en zet de kom minstens een uur in de koelkast.
- Doe de bloem met het bakpoeder, het zout en de peper in een kom. Optioneel kun je hier de havervlokken of cornflakes aan toevoegen. Neem de stukjes kip met een tang uit de marinade en laat even boven de kom de uitlekken. Doe ze vervolgens in de kom met bloem en meng goed. Zorg dat ze rondom met een dikke laag bloem bedekt zijn. Hoe meer hoe krokanter.
- Verhit in een braadpan de olie tot 180 graden. Je kunt ook een frituurpan gebruiken, maar dan wel met schone olie en niet met frituurvet.
- Frituur de kip met 4 tegelijk ca. 5 tot 6 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn. Houd warm onder aluminiumfolie (niet ingepakt maar losjes bedekt) of in de oven en frituur de andere 4 stukken kip.
Advertentie
One Comment