Crispy halloumi burger met spinazie en hummus

Crispy halloumi burger met spinazie en hummus

Ik had weer eens zin in een vegetarische burger en dan iets wat ik nog niet eerder heb gemaakt. Dus besloot ik om nu eens een kaasburger (in de andere betekenis dan een cheeseburger) te maken met halloumi. Het fijne van deze kaas is dat je het kunt grillen, bakken en frituren zonder dat het smelt. En dan nu eens niet met sla maar met spinazie erop en hummus in plaats van een saus. De halloumi heb ik gepaneerd voor een extra krokant laagje.

Wat is halloumi?

Halloumi is een ongerijpte, van oorsprong Cypriotische, kaas die wordt gemaakt van van koe-, geiten- en schapenmelk in wisselende verhoudingen. De smaak lijkt op die van feta en de textuur op die van mozzarella. Tijdens het maken doen ze iets met de wrongel waardoor de eiwitstructuur verandert. Daardoor is verhitting mogelijk zonder dat het smelt. Wat wel even wennen is, is dat de kaas na verhitting een beetje rubberachtig is. Eet je vegetarisch maar geen kaas vanwege dierlijk stremsel, dan kun je in principe wel halloumi eten. Wel even goed de achterkant van de verpakking checken. Als er microbieel stremsel staat vermeld, dan is dit niet dierlijk. Sommige supermarkten verkopen ook halloumi in ronde schijven voor een burger van het merk Yamas. Ik heb die bij de Jumbo gekocht.

Ingrediënten

 • 4 broodjes naar keuze
 • 1 stuk (ca. 200 gr) halloumi (of de ‘burgers’)
 • Volle hand spinazie, gewassen
 • 1 kleine (rode) ui
 • Hummus (recept)
 • Bloem
 • Panko of cornflakes
 • 1 ei
 • Boter of plantaardige olie
 • Optioneel: sumac, zout
 • Materialen: koekenpan, grillpan, optioneel: zeef of vergiet

Aan de slag!

 1. Als je zelf hummus maakt, doe dat dan als eerste. Let op! Voor klassieke hummus met gedroogde kikkererwten moet je al een avond tevoren beginnen!
 2. Snijd de ui in dunne halve ringen. Als je de ui wat zachter wilt, doe dan in een zeef of vergiet en bestrooi met wat zout. Laat een half uur staan, spoel vervolgens goed af en dep droog. Optioneel bestrooi je de uien met wat sumac. Snijd de broodjes door.
 3. Klop in een diep bord het ei los met wat water. Doe royaal bloem op een ander bord en panko of gestampte cornflakes (of gecombineerd) op een derde bord. Heb je een blok halloumi, snijd deze dan in 4 plakken. Wentel de plakken/schijven door de bloem, ei en panko/cornflakes.
 4. Verhit wat olie of boter in de koekenpan en verhit tegelijk de grillpan. In de grillpan toast je de broodjes op de snijkanten. Bak in de koekenpan de gepaneerde halloumiplakken aan beide kanten krokant.
 5. Beleg de broodjes met spinazie, ui, 2 plakken halloumi en een flinke dot hummus.

Ook lekker met halloumi:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*