Crostini met tomatentapenade en basilicum

Vorig weekend heb ik weer eens een potje tomatentapenade gemaakt en die heb ik dezelfde dag gelijk gebruikt om deze heerlijk crostini te maken voor bij de groentesoep. Crostini worden in Italië vaak als antipasto gegeten. Vrij vertaald betekent crostino (crostini is meervoud) ‘dun toastje’ en dat is dan ook de basis. Het zijn kleine, dunne sneetjes getoast brood die met van alles belegd kunnen worden. In de basis wordt in ieder geval altijd gebruik gemaakt van olijfolie, knoflook en zeezout. Voor deze crostini heb ik een klein afbakstokbroodje gebruikt, precies voldoende voor mij alleen. Maar je kunt natuurlijk ook vers stokbrood gebruiken. Afbakstokbrood hoef je overigens niet eerst in z’n geheel af te bakken. Je moet de sneetjes toch eerst met de olie toasten in de oven, dus dan worden ze ook gaar en knapperig. Uit een klein stokbroodje haal ik ca. 10 crostini.

[ingredients title=”Ingrediënten”]

 • 1 (afbak) stokbrood
 • 2 à 3 teentjes knoflook
 • 4 el extra vergine olijfolie + beetje extra
 • Tomatentapenade (recept)
 • 6 blaadjes basilicum
 • Klein stukje Parmezaanse kaas
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: kommetje, bakkwastje, fijne rasp

[/ingredients]

[directions title=”Aan de slag!”]

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Pers de knoflook boven een kommetje uit en meng met de 4 eetlepels olijfolie. Snijd de blaadjes basilicum in heel dunne reepjes. Snijd het stokbrood schuin in sneetjes van 1 cm.
 3. Bestrijk de sneetjes stokbrood aan 1 kant met de knoflookolie en leg ze met de bestreken kant naar boven op het ovenrooster. Bak ze in het midden van de oven in ca. 5 minuten knapperig en goudgeel.
 4. Neem ze uit de oven en bestrijk ze royaal met de tomatentapenade. Maal er wat zout en peper over en rasp er wat Parmezaan over. Doe nog even terug in de oven.
 5. Garneer de crostini met de fijngesneden basilicum.

[/directions]

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *