Croûte au fromage – Alpen tosti met ham, kaas en spiegelei

Croûte au fromage – Alpen tosti met ham, kaas en spiegelei

Al ben ik al jaren niet meer op wintersport geweest (ik ging altijd naar de Franse Alpen) ik moet nog steeds vaak denken aan al die heerlijk stevige gerechten die ik als lunch at om energie op te doen voor een tweede dagdeel intensief skiën. Zo ook croûte au fromage, een soort open Alpen tosti met veel kaas, ham, een spiegelei en vaak ook nog gebakken uien. Net als voor een ‘gewone’ tosti ideaal om oud brood op te maken!

Croûte au fromage

In veel Franse en Zwitserse (berg)restaurants staat de croûte au fromage wel op de kaart. Het brood wordt eerst gedrenkt in witte wijn en vervolgens belegd met een plak gekookte ham en veel bergkaas waarna het de oven in gaat om de kaas te laten smelten. Vervolgens gaat er nog een spiegelei op en optioneel gebakken uien. Zoals ik heb leren kennen, werden ook nog zure augurkjes en zilveruitjes erbij geserveerd. Zowel wijn, ham en kaas zijn geheel afhankelijk van de streek waar de croûte au fromage wordt opgediend want uiteraard gebruiken ze hiervoor eigen streekproducten.

Bij bergkaas moet je denken aan kazen die in de Franse of Zwitserse Alpen worden gemaakt, bijvoorbeeld Raclette, Emmentaler, Gruyère, Comté, Appenzeller en Tomme de Savoie. De meest gebruikte soorten zijn Emmentaler, Gruyère en Appenzeller. Ik heb Gruyère gebruikt omdat ik van de pittige, sterke smaak houd.

Ingrediënten

  • 4 dikken sneden boerenbrood of 8 sneetjes gewoon brood
  • 400 gr bergkaas (zie info boven)
  • 4 plakken gekookte ham
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 eieren
  • 100 ml droge witte wijn
  • 40 gr boter + extra om in te vetten
  • 2 el neutrale olie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Optioneel: kleine augurkjes en/of zilveruitjes
  • Materialen: koekenpan, ovenschaal

Aan de slag!

  1. Snijd de uien in dunne halve ringen en verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Smelt de boter in een koekenpan op matig vuur en bak de uien in ca. 15 minuten licht goudbruin.
  3. Halveer de teentjes knoflook en wrijf het brood ermee in. Vet een ovenschaal in en leg het brood erin. Sprenkel de wijn erover.
  4. Verdeel de plakken ham over het brood, rasp de kaas erover en maal er peper over. Zet ca. 10 minuten in de oven tot de kaas goudbruin gesmolten is en bubbelt.
  5. Schep de uien uit de koekenpan en verhit de olie. Bak 4 spiegeleitjes en maal er zout en peper over.
  6. Verdeel de croûte au fromage over borden, leg op elk een spiegelei en garneer met de uien. Serveer optioneel met nog augurkjes en/of zilveruitjes.

Meer stevige wintersportgerechten:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*