Curry van spinazie, tomaten en kip met rijst

Curry van spinazie, tomaten en kip met rijst

Ik ben er niet een groot fan van maar heel soms zet ik voor de afwisseling wel eens een curry op het menu. Deze keer met spinazie, tomaten en kip en uiteraard rijst erbij. Voor deze curry heb ik overigens een gekochte groene currypasta gebruikt, al ben ik niet van de pakjes en zakjes, maar deze van Fairtrade Original bevat geen onnodige toevoegingen dus dan mag het!

Curry

Er zijn veel soorten curry’s. In traditionele keukens is de selectie van kruiden voor elk gerecht een kwestie van nationale of regionale culturele tradities, religieuze gebruiken en de voorkeur van de kok. De gerechten hebben meestal namen die verwijzen naar hun ingrediënten, kruiden en kookmethoden. Buiten het Indiase subcontinent is een curry een gerecht uit Zuidoost-Azië waarbij gebruik gemaakt wordt van kokosmelk of kruidenpasta’s, die vaak met rijst worden gegeten. Een curry kan vis, vlees, gevogelte of schaaldieren bevatten, alleen of in combinatie met groenten. Anderen zijn weer vegetarisch, vooral in India. Droge curry’s worden gekookt met kleine hoeveelheden vloeistof, wat verdampt, waardoor de andere ingrediënten bedekt blijven met het kruidenmengsel. Natte curry’s bevatten aanzienlijke hoeveelheden saus of op basis van bouillon, kokosroom of kokosmelk, room of yoghurt of peulvruchtenpuree, gesauteerde uien of tomatenpuree.

Ingrediënten

  • 3 kipfilets
  • 400 gr spinazie
  • 2 tomaten
  • 2 uien
  • 200 gr currypasta
  • 4 el room (of yoghurt)
  • 3 tl garam masala
  • ½ kippenbouillonblokje
  • Verse koriander
  • 300 gr basmatirijst
  • 2 el neutrale olie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: kom, hapjespan, kookpan

Aan de slag!

  1. Snijd de kip in blokjes of reepjes en meng in een kom met de garam masala. Snipper de uien en snijd de tomaten in blokjes. Spinazie eventueel grof hakken als het heel grote blaadjes zijn.
  2. Verhit een lepel olie in een hapjespan en bak de kip goudbruin. Schep uit de pan.
  3. Verhit weer een lepel olie in de pan en fruit de uien enkele minuten tot ze zacht zijn. Voeg handje voor handje al roerbakkend de spinazie toe tot het geslonken is. Voeg de curry pasta toe en roerbak ca. 4 minuten.
  4. Doe de tomaat, het halve bouillonblokje en 100 ml water erbij en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
  5. Kook ondertussen de rijst gaar, giet af en laat met het deksel op de pan droogstomen.
  6. Schep de kip door de curry en laat nog een minuut of 10 pruttelen. Roer tot slot de room (of yoghurt) erdoor en breng eventueel op smaak met zout peper (was bij mij niet nodig).
  7. Serveer de curry met de rijst en garneer met wat koriander.

Meer curry’s:

 

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*