Daging smoor – Indisch stoofvlees met ketjap

Daging smoor – Indisch stoofvlees met ketjap

Ik vond het weer eens tijd worden voor een heerlijke Indische maaltijd want de laatste keer was alweer even geleden. Uiteraard weer iets wat ik nog niet online had staan, al heb ik daging smoor (stoofvlees) al ontelbare keren gemaakt in mijn leven. Vroeger als kind noemde ik dit altijd houtskooltjesvlees (zo lang ken ik het al, iets met een Indo familie) omdat het vlees heel donker van kleur wordt door de ketjap. Erbij maakte ik sajoer lodeh (recept volgt) en kleefrijst. En natuurlijk kroepoek om in de saus te dopen.

Daging smoor

Daging smoor (of semur daging) betekent letterlijk gestoofd of zacht vlees. Maar als je praat over daging smoor dan wordt gestoofd/gesmoord rundvlees met ketjap bedoeld. Heel anders dan rendang, wat ook gestoofd rundvlees is maar veel meer ingrediënten bevat. Daging smoor is een makkelijk te maken stoofvlees gerecht met minimale ingrediënten, de voornaamste smaakmakers zijn ketjap manis, knoflook, nootmuskaat en kruidnagel. Zorg dat je hiervoor wel rundvlees gebruikt met vet eraan anders wordt het zo droog. Ik gebruik hiervoor riblappen gewoon uit de supermarkt. Die bevatten lekker wat vet wat tijdens het stoven volledig wegsmelt. Maar als je voor echt goed vlees wat mooi met vet dooraderd is wilt gaan en je kan het je permitteren, denk dan vooral aan Black Angus.

Ingrediënten

  • 750 gr runderriblappen
  • 5 teentjes knoflook
  • 2 middelgrote uien
  • ½ tl nootmuskaat
  • ½ tl gemalen kruidnagel
  • 2 tomaten (optioneel)
  • 8 el ketjap manis
  • 600 ml kokend water
  • 2 el azijn
  • 4 el zonnebloem- of arachideolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: braadpan of wadjan

Aan de slag!

  1. Snijd het vlees in blokjes en snipper de ui en knoflook. Ontvel de tomaten door ze bij het kroontje kruislings in te snijden en even onder te dompelen in kokend water. Laat afkoelen in koud water. Daarna trek je de velletjes er zo af. Snijd de tomaten in stukjes.
  2. Verhit de olie in een braadpan of wadjan en bak het vlees aan tot het begint te bruinen. Doe dit in porties. Als je al het vlees in één keer in de pan doet, zeker bij een braadpan, dan gaat het vlees koken in plaats van bakken.
  3. Voeg de ui, knoflook, tomaat, specerijen, ketjap, azijn en water toe en laat ca. 3 uur zachtjes stoven.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*