De braadpan is zo veelzijdiger dan je denkt!

De braadpan is zo veelzijdiger dan je denkt!

Nu de herfst is begonnen, komt in veel huishoudens de braadpan weer wat vaker uit de kast. Ik zie het nu dagelijks in mijn websitestatistieken want er wordt alweer druk gezocht op stoofvlees en sudderlapjes. Zelfs de winterse hachee komt zo nu en dan al voorbij. Maar in de meeste keukens komt de braadpan ook echt alleen maar tevoorschijn voor (stoof)vlees terwijl je er nog zoveel meer mee kan. In samenwerking met Cookinglife laat ik jou zien hoe veelzijdig de braadpan is!

Ik gebruik mijn braadpannen echt het hele jaar door. Inderdaad, in meervoud want ik heb er drie in verschillende maten: 22, 25 en 28 cm. Alle drie van het merk BK, die echt al jaren meegaan en nog steeds geen slijtagesporen hebben. Ik kan gerust zeggen dat deze braadpannen echt hun investering al lang hebben opgebracht 😉 Toch heb ik nog een braadpan op mijn wensenlijstje staan. Niet dat ik het nodig heb, het is puur voor de heb want ik hou nou eenmaal zo van goede en mooie keukenspullen. Braadpan nummer vier moet er één worden van Le Creuset, dé Ferrari onder de braadpannen! Het Franse merk is al sinds 1925 een begrip op het gebied van pannen en andere keukenbenodigdheden van zeer hoge kwaliteit. Le Creuset pannen worden dan ook veel in professionele keukens gebruikt. En weet je wat zo leuk is? Le Creuset braadpannen zijn bij Cookinglife verkrijgbaar in diverse kleuren dus je kunt dit ook nog matchen met jouw stijl en keuken!

De veelzijdigheid van de braadpan

stoofkarbonadeMaar terugkomend op de veelzijdigheid van de braadpan en waarom ik ze dan ook het hele jaar door gebruik. Uiteraard in de koude maanden voor sudderlapjes en hachee. Of een zalige boef bourguignon, coda alla vaccinara of goulash. Ook zo ontzettend lekker zijn stoofkarbonades met tijm-uienjus. Of wat dacht je van een verwarmende en stevige chili?

Vorige week had ik overigens ook al een stoofpotje met kip op het menu. Deze is echter het hele jaar door heerlijk want lekker fris door de prei, tuinerwten en een romige saus van crème fraîche. In de warmere maanden eet je dit met bijvoorbeeld pasta of gebakken aardappeltjes en in de koudere maanden met een rijke aardappelpuree of een nog rijkere aligot.

gehaktballenOok gebruik ik het hele jaar door een braadpan voor ouderwetse gehaktballen, die staan echt wel flink wat keren per jaar op het menu. Ik eet ze namelijk ook heel graag koud met een likje mosterd of mayo op een broodje. Velen braden gehaktballen in een half uur om en om bruin in een koekenpan of hapjespan, maar ik heb Scheveningse-Haagse roots en in Den Haag laten wij onze beschuitstuitâhs (Haags voor gehaktballen) het liefst een paar uur in een braadpan lekker dobberen in de jus zodat ze zo heerlijk sappig zijn. Bovendien heb je dan ook nog een zalige jus!

En uiteraard is een braadpan onmisbaar voor het braden van grote stukken vlees, bijvoorbeeld een hele kip, rosbief, rollade, ossenhaas etc. Denk alvast aan het kerstdiner! Ideaal om in de oven te garen want de meeste braadpannen zijn gewoon geschikt voor de oven en zo hou je weer een kookpit vrij voor iets anders.

Frituren

chipsAl heb ik een elektrische frituurpan, ik gebruik ‘m nooit want ook frituren doe ik in een braadpan omdat die daar enorm geschikt voor is door de dikke bodem. Ik frituur niet heel veel in olie en bovendien gebruik ik het liefst steeds schone olie als ik dan toch iets frituur, bijvoorbeeld crispy chicken of zelfgemaakte chips. Ik gebruik dan hooguit een halve liter olie die ik na gebruik door een trechter met een koffiefilter erin terug schenk in een lege fles. Daarna gebruik ik de gefilterde olie dan nog hooguit twee keer, afhankelijk van hoe donker het is geworden. Zo heb ik altijd schone olie zonder bezinksels die anders zouden aanbranden onderin een gewone frituurpan. Als je in een braadpan frituurt, dan is het wel handig om een kookthermometer te hebben om te kunnen checken dat de olie de juiste temperatuur heeft en niet te heet wordt.

Soep

pindasoepTijdens de koude maanden staat er bij mij regelmatig soep op het menu en ook daarvoor is de braadpan supergeschikt! En door de dikke bodem al helemaal voor heerlijk stevige wintersoepen. In combinatie met een vlamverdeler of sudderplaatje werkt dat helemaal ideaal want de kans op aanbranden van dikkere soepen is dan minimaal. Dus als je dan moet kiezen door bijvoorbeeld budget of ruimtegebrek in je keukenkastjes, zeg ik: ga voor een goede braadpan want daar kun je gewoon zoveel meer mee!

Tajine

tajineMisschien heb je dat al eens gehad: je ziet ergens een recept waarvan het water je in de mond loopt maar het is gemaakt in een tajine en die heb je niet! Logisch want een tajine staat niet in het keukenkastje van een gemiddeld huishouden. Een tajine aanschaffen is uiteraard een optie maar als je het niet vaak gebruikt en het staat alleen maar stof te vangen ergens in een schuur, bijkeuken of kast, dan is dat een beetje zonde. Een wijde braadpan is met een kleine aanpassing ook prima te gebruiken voor tajinegerechten!

Tajinegerechten worden doorgaans gegaard met vocht en de kracht van de tajine zit ‘m in het kegelvormige deksel met een gat bovenin om stoom af te voeren, en door de vorm slaat condens niet direct terug op het gerecht. Het werkt letterlijk als een schoorsteentje. Zo’n kegelvormig schoorsteentje maak je heel eenvoudig met aluminiumfolie om de bovenkant van de braadpan.

Ik geef overigens toe dat ik wel een tajine heb maar die heb ik een keer cadeau gekregen op mijn verjaardag. Voordat ik de tajine had, gebruikte ik altijd mijn grootste braadpan met de folietechniek.

Brood

boerenbroodNiet iets waar je nou direct aan denkt maar ik gebruik soms zelfs een braadpan om brood in te bakken! Ik hou enorm van brood bakken in alle soorten en maten en zo nu en dan maak ik een rond boerenbrood waarvoor ik een middelgrote braadpan gebruik. Het kost wel wat werk en tijd maar het is niet moeilijk, je hoeft het deeg niet eens te kneden. Als je op deze manier een keer een vers brood hebt gebakken, dan weet ik zeker dat je het vaker gaat doen!

Tip! Mini braadpannetjes

Le Creuset cocottes

Zo kom ik weer terug op mijn wens dat ik nog een Le Creuset braadpan aan mijn kookcollectie wil toevoegen. Alleen is een vierde braadpan wellicht wat overdreven omdat ik al drie braadpannen heb 😉 Maar… er zijn ook mini braadpannetjes verkrijgbaar die je puur gebruikt om stoofpotjes gezellig te serveren. Vooral leuk als je graag voor gasten kookt. Die minipannetjes zijn er van diverse merken maar van Le Creuset net als de grotere broers ook weer in allerlei kleurtjes. Ik denk dat deze schattige pannetjes mijn eerste Le Creuset aanschaf gaat worden!

Leuk braadpan weetje

Heb je wel eens van een Dutch oven gehoord? Dit is echter geen oven maar een braadpan! In de 17e eeuw werd de braadpan gemaakt van gietijzer en gebruikt door de pan direct in of vlak boven een houtvuur te plaatsen, soms zelfs met kooltjes op het deksel van de pan. Dit Nederlandse ontwerp en het gebruik werd in een aantal landen overgenomen door kolonisatie van ons Nederlanders, waaronder in de vroege Noord-Amerikaanse koloniën. Daar is dit type pan bekend geraakt als de ‘Dutch oven’. Deze braadpannen werden veel gebruikt tijdens de karavaantochten in de grote trek naar het westen. Het is zelfs een officieel kookinstrument van de Amerikaanse staat Texas!

Over Cookinglife

Wat je ook maar nodig hebt voor in de keuken en op tafel, je vindt het bij Cookinglife! Ik ben nog nooit eerder een webshop tegengekomen met zo’n uitgebreid assortiment voor alles wat met koken en eten te maken heeft. Uiteraard vind je hier dus niet alleen braadpannen in alle soorten en maten, maar ook heel veel andere soorten pannen, servies, bestek, handige keukenhulpjes, glaswerk, tafelaankleding, outdoor en nog heel veel meer! En bovendien van enorm veel merken en voor elk budget. Zo heb je al een 22 cm (3 liter) braadpan voor maar € 11,50! Heb je iets nodig of ben je toe aan iets nieuws, ga er dan maar lekker voor zitten want de keuze is zo reuze dat je wel even aan het rondsnuffelen bent.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*