De gehaktballen van driesterrenchef Jonnie Boer

De gehaktballen van driesterrenchef Jonnie Boer

Nog niet zo lang geleden stond in de zaterdagbijlage van het AD het recept van de gehaktballen van driesterrencef Jonnie Boer van de Librije. Ik had het vluchtig gezien maar nog niet echt in m’n hoofd opgeslagen. Maar nou sprak ik laatst met een tante die ze had gemaakt en er echt enorm enthousiast over was. Dus wilde ik ze ook proberen!

Ik was even huiverig voor de hoeveelheid eieren ten opzichte van het gehakt, maar dat werd weer goedgemaakt door de hoeveelheid bindmiddel. In dit geval crackers of melba toast. Het resultaat was een supersmeuïge en echt zalige gehaktbal!

Gehaktballen van Jonnie Boer

Nou vind ik eerlijk gezegd mijn eigen gehaktballen nog steeds heerlijk en velen die ze hebben gegeten met mij. Maar natuurlijk zeg ik geen nee tegen de ballen van een topchef! Wat mijn gehaktballen die van Jonnie gemeen hebben is het gebruik van half-om-half gehakt. Daar worden ze echt veel sappiger van dan van enkel rundergehakt. Ook laat Jonnie zo nog braden in jus en niet enkel in boter, iets wat ik ook doe. Ik laat ze normaal alleen nog wel langer in de jus dobberen en in meer jus. Een verschil is dat ik altijd beschuit gebruik en in deze gaat melba toast of crackers. Ik heb nu voor crackers gekozen omdat ik dat toch in huis had. Nog een verschil is dat Jonnie vier eieren in het gehakt doet, ik gebruik altijd maar één ei. Wat niet in mijn eigen recept staat maar wat ik soms wel eens doe is een gesnipperde ui door het gehakt. Dat is ook bij deze gehaktballen alleen laat Jonnie ze eerst karamelliseren in balsamicoazijn wat echt een bijzonder smaak geeft!

Ingrediënten

 • 600 gr half-om-half gehakt
 • 4 middelgrote eieren
 • 100 gr crackers of melba toast
 • 2 el grove mosterd
 • 1 el sambal
 • 2 teentjes knoflook
 • ½ grote ui
 • 2 el balsamicoazijn
 • 125 ml runderfond of ½ runderbouillonblokje
 • 50 gr boter + een klont
 • Zout
 • Materialen: foodprocessor, hapjespan of braadpan, kom

Aan de slag!

 1. Maal crackers of melba toast fijn (maar niet te fijn) in de foodprocessor (of in een plastic zak met deegroller of fles) en snipper de ui en knoflook.
 2. Verhit een klont boter in een hapjespan of braadpan op laag vuur en fruit de ui en de knoflook enkele minuten. Blus af met de balsamicoazijn en laat licht karamelliseren. Draai het vuur uit en laat afkoelen.
 3. Meng in een kom het gehakt met de eieren, crackers of melba toast, mosterd en sambal en de afgekoelde ui en knoflook en breng op smaak met wat zout. Maak 4 gehaktballen.
 4. Doe 50 gram boter in de pan en bak de gehaktballen rondom bruin. Doe runderfond met 125 ml heet water of 250 ml heet water met het bouillonblokje in de pan en laat de gehaktballen in ca. 20 minuten gaar sudderen.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*