De lekkerste ovenfrites!

De lekkerste ovenfrites!

Je kent ze vast wel, van die heerlijke goudbruine frietjes van een snackbar waar ze zelf de frieten snijden van het juiste type aardappel; eerst voorgebakken en daarna afgebakken. Met als resultaat dus die knapperige, goudbruine (in plaats van bleekgele) buitenkant en een fijne zachte binnenkant. Is het jou wel eens gelukt? Mij wel in de friteuse, maar dan alleen als ik kleinere beetjes tegelijk voorbakte en ook kleinere beetjes afbakte. Teveel tegelijk in het mandje, en het resultaat is al minder. Komt omdat onze friteuses niet zo groot zijn als die van de snackbar en wij in die kleinere dan ook nog eens het liefst zoveel mogelijk patat tegelijk willen bakken zodat niemand hoeft te wachten op zijn portie. Maar wat als je liever niet wilt frituren of niet eens een friteuse hebt? Lukt dit ook in de airfryer of de oven? Het antwoord is nee en ja.

Het resultaat zoals op de foto is mij niet gelukt in de airfryer. De zelfgesneden friet die daaruit kwam was best te eten, maar lang niet zo goed als deze. In de oven lukt het dus wel. Voor beide bereidingen heb je sowieso nog altijd wat olie nodig en ook moet je twee keer bereiden. In de airfryer moet je de friet eerst op lagere temperatuur ‘poffen’ en vervolgens op hogere temperatuur afbakken. Maar… het mandje is niet zo groot dus de frietjes liggen sowieso over elkaar heen. Bovendien sijpelt de olie waarmee je de rauwe frietjes hebt omgeschud door het mandje in de bak. En daar zit het verschil met de oven. In de oven kun je de frietjes uitspreiden over de bakplaat zodat ze elkaar niet raken en over elkaar heen liggen. En op de bakplaat liggen ze in het beetje olie die je gebruikt, wat het eindresultaat ten goede komt. Het is dus echt belangrijk dat de frieten volledig uitgespreid liggen. Door overlapping worden ze alsnog slap en klef. Je bent dan geneigd ze langer in de oven te laten en daardoor worden ze dan vaak weer net te hard. Is jouw oven niet zo groot, dan moet je of met twee bakplaten tegelijk werken of alsnog in porties bakken wanneer je voor meerdere personen friet maakt. Maar er is nog iets waardoor deze ovenfrites extra lekker worden, en dat is kort voorkoken! Dat verkort de baktijd in de oven (wat nog steeds best lang is) en verkleint daardoor ook de kans dat de frietjes te hard worden. Ik heb overigens ontelbare malen zelfgesneden friet in de oven gebakken en die waren ook altijd prima. Dit is echter de eerste keer dat ik ze heb voorgekookt, en dat heb ik met name gedaan omdat ik vastkokende gourmetaardappels had i.p.v. een kruimige soort (wat altijd wordt aanbevolen voor patat). En dit zijn dus de lekkerste frieten geworden die ik ooit uit de oven heb gehaald!

Misschien onnodig om te vermelden, maar ik doe het toch: zorg dat de frieten evenredig in dikte zijn zodat ze ook evenredig garen. Ik snijd ze zelf altijd ca. 1 bij 1 cm (in de lengte uiteraard), dat vind ik het lekkerst. Dikker mag natuurlijk ook maar dan moet je mogelijk wel wat langer bakken afhankelijk van hoe dik. Voor echte dikke frieten moet je dan wat spelen met de baktijd.

Nog een laatste tip: kies voor een betere soort aardappel. Mijn ervaring met zelf friet maken is dat de goedkope tafelaardappels die geen naam hebben en in zakken van minstens 5 kilo worden verkocht, een minder fijn eindresultaat hebben. Kan natuurlijk gewoon aan mij liggen, maar ik heb altijd betere friet gehad van een wat duurdere aardappelsoort.

Ingrediënten

 • 2 kg aardappels
 • 200 ml zonnebloemolie
 • Zout
 • Materialen: grote kookpan, vergiet, 2 theedoeken, schuimspaan, kom(men)

Aan de slag!

 1. Schild de aardappels en snijd ze in staafjes van gewenste dikte.
 2. Doe ze in een grote pan water (eventueel met wat zout) en breng zonder deksel op de pan aan de kook. Draai het vuur lager en laat 5 minuten zachtjes koken. Giet af in een vergiet en laat even uitlekken.
 3. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
 4. Leg een theedoek op het aanrecht en spreid de frietjes daarover uit. Leg er een tweede theedoek overheen en druk voorzichtig aan. Laat zo liggen tot de oven op temperatuur is of eventueel nog wat langer. Al het aanhangend vocht moet in de theedoeken getrokken zijn.
 5. Doe de frietjes in een kom en schud ze goed om met de olie. Spreid ze met de olie helemaal uit over de bakplaat zonder overlap. Bak 20 minuten in het midden van de oven. Schep tussentijds een keer met een schuimspaan om en spreid weer goed uit.
 6. Verhoog de oventemperatuur naar 220 graden. Schep de frieten wederom goed om en zorg ook nu weer dat ze goed uitgespreid zijn. Bak nog ca. 10 minuten tot ze goudbruin zijn. Proef gerust tussentijds om de knapperigheid vanbuiten en de zachtheid vanbinnen te checken.
 7. Bekleed een kom met keukenpapier en schep de frieten erin. Strooi er zout over en schud goed om.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*