De Martini cocktail en verschillende variaties

De Martini cocktail en verschillende variaties

Het is vandaag, 19 juni, Wereld Martini Dag! Ik schreef al eens een blog over de klassieke dry martini, een drankje wat ik graag bestel als ik ergens ben waar ze een cocktailkaart hebben. Ik ben een echte wijndrinker (droge witte, rosé en bubbels) en hou niet van (zoete) cocktails en sterke drank. Op één uitzondering na: gin. En dan als mixje met tonic en komkommer of lime, of als een dry martini cocktail. Beiden maak ik zelden thuis. Gin tonic drink ik als ik in een kroeg ben waar ik de wijn niet zo lekker vind en de dry martini dus waar ze dit op een cocktailkaart hebben. Maar heel soms heb ik een dolle bui en maak ik het wel eens op zaterdagavond thuis.

Martini shaken or stirred?

“Shaken, not stirred” zou James Bond zeggen. Hij drinkt zijn martini trouwens niet op de klassieke manier met gin, maar met wodka. Maar dan rijst nog de vraag: moet een martini nou geroerd of geshaket worden? Voor een dry martini is de juiste methode roeren want tijdens shaken komt er meer water vrij van de ijsblokjes en wordt de cocktail dus wateriger. Echter worden andere soorten martini ook gewoon geshaket.

Tegenwoordig zijn er namelijk allerlei variaties op de martini, zoals de dirty martini, appletini, pink martini, espresso martini, wodka martini (die van James Bond), chocolate martini etc. Deze zijn zo genoemd omdat ze worden geserveerd in een martini-cocktailglas. Ze bevatten over het algemeen wodka en hebben weinig gemeen met de dry martini.

Dit heb je in de basis nodig voor vrijwel elke martini cocktail

Om een martini te maken heb je uiteraard een martiniglas nodig maar ook een barmaatje (of borrelglaasje), shaker of mengbeker, zeefje, roetstaafje, ijsblokjes en soms cocktailprikkers of een stamper.
Vul het martiniglas vooraf met ijsblokjes om het glas te koelen en gooi ze eruit zodra je het drankje gaat inschenken.

Tip: er zijn voor een relatief laag bedrag leuke cocktailsets te koop met alles wat je nodig hebt om de lekkerste cocktails te maken!

Martini cocktail recepten

Onderstaande recepten zijn per glas.

Klassieke dry martini

  • 60 ml gin
  • 30 ml droge witte vermouth
  • 3 groene olijven zonder pit

Doe ijsblokjes in de shaker of mengbeker en schenk de gin en vermouth erbij. Roer goed zodat alles goed mengt en koud wordt.
Gooi de ijsblokjes uit het glas en schenk de martini door een zeefje (zodat er geen ijs meegaat) in het glas. Steek drie olijven op een prikker en leg in het glas.

Wodkatini

  • 50 ml wodka
  • 10 ml droge witte vermouth
  • De schil van een citroen

Zie dry martini. Garneer met een reepje citroenschil.

Dirty martini

  • 50 ml wodka
  • 10 ml droge vermouth
  • 10 ml vocht uit de pot van de olijven
  • 3 groene olijven

Doe ijsblokjes in de shaker of mengbeker en schenk de gin, vermouth en vocht van de olijven erbij. Roer goed zodat alles goed mengt en koud wordt. Steek drie olijven op een prikker en leg in het glas.

Pink Martini

  • 60 milliliter wodka
  • 30 milliliter droge vermout
  • 2 theelepels grenadine
  • Reepjes sinaasappelschil

Vul een shaker met ijsblokjes wodka, droge vermout, grenadine en een paar reepjes sinaasappel en mix alle ingrediënten goed door elkaar. Schenk via een zeef in het glas en garneer met een reepje sinaasappelschil.

Pornstar martini

  • 60 ml wodka
  • 15 ml vers limoensap
  • 60 ml vruchtvlees van passievrucht
  • ½ eiwit
  • 5 druppels vanille-extract
  • Schijfjes passievrucht

Vul een shaker met ijs en voeg alle ingrediënten toe. Shake krachtig tot de shaker ijskoud aanvoelt. Zeef de cocktail in een glas en garneer met een schijfje passievrucht.

Espresso martini

  • 30 ml koffielikeur (bijv. Kahlua)
  • 30 ml wodka
  • 30 ml espresso
  • Mokkaboontjes

Vul een shaker met ijs, koffielikeur, wodka en espresso en shake krachtig tot de shaker ijskoud aanvoelt. Zeef de cocktail in een glas en garneer met mokkaboontjes.

Appletini

  • 50 ml sour apple likeur
  • 50 ml wodka
  • Sap van een halve limoen
  • Half schijfje Granny Smith appel

Vul een shaker met ijs, likeur, wodka en limoensap en shake krachtig tot de shaker ijskoud aanvoelt. Zeef de cocktail in een glas en garneer met een partje appel.

Chocolade martini

  • 45 ml chocolade likeur
  • 30 ml wodka
  • 10 ml vloeibare slagroom
  • Chocoladeschaafsel of een in chocolade gedipte aardbei

Vul een shaker met ijs, likeur, wodka en slagroom en shake krachtig tot de shaker ijskoud aanvoelt. Zeef de cocktail in een glas en garneer met chocoladeschaafsel of een aardbei.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*