De nieuwe koffie hype: dalgona koffie

De nieuwe koffie hype: dalgona koffie

Dalgona koffie is momenteel de nieuwste hype op koffiegebied. Vooral populair geworden op social media in deze tijd van de coronacrisis en daarom wordt het dan ook wel quarantainekoffie genoemd. Iedereen op social laat zien dat ze lekker nippen van een dalgona koffie. Tja, dan is de nieuwsgierigheid gewekt en dus moest ik het ook proberen! Dalgona koffie komt uit Zuid-Korea en is eigenlijk een soort van omgekeerde latte macchiato. In plaats van koffie met melkschuim is het melk (warm of koud) met koffieschuim. Met de hashtag #dalgonacoffeechallenge begonnen zelfgemaakte versies van dalgona koffie zich te verspreiden op Zuid-Koreaanse YouTube kanalen waarna ze viral gingen op TikTok.

Dalgona koffie

Laat ik beginnen met dat ik vrijwel geen koffie drink. Ik vind het heerlijk en dan graag helemaal zwart, geen suiker en sterk, maar de laatste tijd heeft mijn maag moeite met koffie helaas. Dus voor mij hooguit één kopje in de ochtend om wakker te worden. Ik dacht dat dalgona koffie voor mij dan misschien een beter alternatief was vanwege de hoeveelheid melk. Al moet ik daar ook weer mee oppassen want ik ben lactose intolerant. Melk, yoghurt, room, heel jonge kazen als mozzarella, cottage cheese, ricotta, etc., ik krijg er last van. Maar daar heb ik dan ook wel weer schijt aan want ik vind het allemaal veel te lekker! Dan maar krampen op de koop toe 😉

Maar goed, terug naar de dalgona. De verhouding voor het koffieschuim is twee lepels oploskoffie, twee lepels suiker en twee lepels water. En mijn god, dat koffieschuim was me toch een partijtje sterk ondanks de suiker! Ik hou echt van sterke koffie maar hier klapten mijn kaken van dicht. De melk heb je echt nodig om het af te zwakken. Misschien ligt dat ook aan welke soort oploskoffie je gebruikt, maar mogelijk is wat minder oploskoffie ook een goed idee. Dat moet ik nog uitproberen. Als ik dat heb gedaan, dan volgt zeker een update! De smaak van het schuim is overigens heel erg mokka, zoals – misschien ken je ze – harde mokkagebakjes. Meer over dalgona koffie lees je hier.

Ingrediënten

  • 2 el oploskoffie
  • 2 el suiker
  • 2 el water
  • Melk
  • IJsblokjes
  • Optioneel: stukje chocolade of cacaopoeder
  • Materialen: kom, handmixer of staafmixer met gardeopzetstuk

Aan de slag!

  1. Doe de oploskoffie, suiker en water in een kom en mix tot een luchtig en schuimig mengsel. Het moet net als stevig opgeschuimde melk kunnen ‘drijven’ op de vloeistof.
  2. Vul 2 hoge glazen driekwart met melk en ijsblokjes (of warme melk als je dat lekkerder vindt) en schep daarop het schuimige koffiemengsel. Bestrooi eventueel met wat cacaopoeder of wat geraspte chocolade.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*