Deconstructed sushi

Deconstructed sushi

Deconstructed is een hippe manier van voedselbereiding wat je tegenwoordig veel tegenkomt op menukaarten in restaurants. Het komt erop neer dat ingrediënten die normaal gecombineerd een bepaald gerecht vormen, uit elkaar worden gehaald en als losse onderdelen op een bord worden gepresenteerd, maar dan wel met dezelfde smaaksensatie. Zo ook deze deconstructed sushi. Ik werd geïnspireerd door een recept wat ik ergens eens online had gezien, maar heb het aangepast naar mijn eigen smaak. Zo heb ik bijvoorbeeld wat rijstazijn aan de rijst toegevoegd om meer de smaak van sushirijst te benaderen en heb ik nori deels door de rijst verwerkt en deels ter garnering. Daarnaast heb ik meer ingrediënten gebruikt om het geheel nog wat vullender te maken als avondmaaltijd. En ook verrekte handig: ik heb gewoon van die 1 minuut magnetron porties zilvervliesrijst gebruikt. Scheelt enorm in tijd!

Ingrediënten

  • 4 kuipjes (à 150 gr) magnetron zilvervliesrijst
  • 2 vellen nori
  • 8 surimisticks, in stukjes
  • 200 gr (warm) gerookte zalm, in stukjes
  • 100 gr (Hollandse of roze) garnalen
  • 1 avocado, in blokjes
  • ¼ komkommer, in stukjes
  • 2 tl Japanse rijstazijn
  • 4 tl sesamzaad
  • Japanse sojasaus
  • Wasabi
  • Benodigdheden: koekenpan, kom, 4 flinke kommen of schaaltjes, kleine kommetjes, eetstokjes

Aan de slag!

  1. Verhit een koekenpan goed heet en rooster hierin één voor één de norivellen ca. 30 seconden per kant tot ze lekker knapperig zijn.
  2. Snijd de norivellen in stukjes door ze een paar kaar neer één kant op te vouwen, in reepjes te snijden en dan nog wat kleiner te snijden.
  3. Gebruik dezelfde koekenpan om de sesamzaadjes lichtbruin te roosteren. Laat ze afkoelen.
  4. Verwarm de zilvervliesrijst in de magnetron volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  5. Meng in een kom de rijst met de rijstazijn en ¾ van de nori. Zout is niet nodig want dat is al in de rijst verwerkt en bovendien is de nori ook al ziltig.
  6. Verdeel de rijst over 4 flinke kommen of schaaltjes en verdeel daarover de komkommer, avocado, surimi, zalm en garnaaltjes.
  7. Garneer met de rest van de nori en de sesamzaadjes.
  8. Serveer de sojasaus en wasabi om te dippen erbij in aparte kommetjes. Traditioneel eet je dit natuurlijk met stokjes!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*