Dim sum: garnalen en sesam toast

Dim sum: garnalen en sesam toast

Net zoals ik wel eens uitgebreid tapas of mezze maak als ik vrienden te eten krijg, ben ik dat ook nog eens van plan met dim sum. Daarvoor ben ik al een tijdje recepten aan het verzamelen, nu nog een gelegenheid. Anyway, één van die recepten is garnalen en sesam toast en dat wilde ik alvast eens proberen!

Garnalen toast

Garnalen toast is een Hongkongees-Kantonees dim sum gerecht. Het zijn kleine driehoekjes brood die worden besmeerd met een garnalenpasta waarna ze worden gebakken of gefrituurd. Als een variatie daarop, zoals deze, wordt het voor het bakken ook nog bestrooid met een royale hoeveelheid sesam. Deze dim sum is afkomstig uit Hong Kong, een voorbeeld van de vroegste vorm van fusion koken, waarbij garnalenpasta, wat heel gebruikelijk is in de Hongkongese keuken, wordt gecombineerd met toast, afkomstig uit het Westen. Het gerecht heet in het Kantonees haa dō si (蝦多士). Haa betekent garnaal en dō si is een Engels leenwoord dat toast betekent.

Ingrediënten

  • 6 sneetjes witbrood zonder korstjes
  • 150 gr roze gekookte garnalen
  • 2 bosuitjes
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl geraspte gember
  • ½ tl lichte basterdsuiker
  • 1 tl sojasaus
  • 1 ei
  • 100 gr wit sesamzaad
  • Sesamolie
  • Zonnebloem- of arachideolie
  • Materialen: foodprocessor, koekenpan

Aan de slag!

  1. Hak het wit met een klein stukje groen van de bosuitjes fijn. Hak de knoflook grof. Splits één van de eieren (geel heb je niet nodig).
  2. Doe de garnalen met de knoflook, gember, bosui, suiker, sojasaus en het eiwit in een foodprocessor en maal tot een pasta. Zet afgedekt een half uur in de koelkast.
  3. Bestrijk de boterhammen aan beide kanten met sesamolie. Bestrijk één kant vervolgens royaal met de garnalenpasta, helemaal tot de randen.
  4. Klop het eigeel met en scheutje water los en kwast voorzichtig over de garnalenpasta. Besprenkel die kant van de toast royaal met sesam.
  5. Verhit een flinke laag olie (2-3 cm) in een koekenpan. Bak 2 garnalen sesam toast aan de niet besmeerde kant ca. 1,5 minuut. Keer voorzichtig om en bak de andere kant 1 tot 2 minuten tot de garnalenpasta goudbruin is. Laat uitlekken op keukenpapier. Herhaal met de andere vier en snijd ze diagonaal door.
  6. Serveer met sojasaus of een zoetzure chilisaus om in te dippen.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*