Ditalini pasta met geroosterde tomatensaus

Ditalini pasta met geroosterde tomatensaus

Ik kan het blijven zeggen: de Italianen zijn meester in het maken van de heerlijkste gerechten en pasta’s met maar een paar ingrediënten. En vooral pasta is nooit zo heel uitgebreid omdat zij dit als voorgerecht (primo piatto) eten en niet als hoofdgerecht (secondo piatto). Wij eten het echter als hoofdgerecht en hebben de neiging om het dan ook flink vol te stoppen met (roerbak)groenten en iets van een proteïne, zoals typisch Hollandse macaroni. Ik persoonlijk houd het liever simpel, net als de Italianen, zoals deze ditalini pasta met geroosterde tomatensaus. Overigens niet een snel klaar pasta want de tomatensaus moet echt een tijdje in de oven worden geroosterd, wat weer een heel andere smaak geeft! Maak de saus desnoods al eerder op een dag dat je tijd heb en bewaar het in de koelkast of vriezer. Op de dag van gebruik hoef je alleen nog maar pasta te koken en de saus op te warmen.

Ditalini pasta en gepelde tomaten

Ditalini pasta is een pastasoort die je helaas niet tegenkomt in de supermarkten. Het zijn een soort van korte, pijpvormige kralen die mij doen denken aan vroeger, en soort kralen die je op een raster kon prikken. Ik kocht deze pasta online van het merk Donna Chiara maar ik weet ook dat de merken Barilla en De Cecco dit in het assortiment hebben. Het is tevens een pastasoort die in Italië ook wel wordt gebruikt in Minestrone. Ter vervanging kun je uiteraard ook een andere, wat fijnere pastasoort gebruiken zoals kleine schelpjes of doodgewoon elleboogjesmacaroni. En omdat het om een eenvoudige saus gaat, kan dit natuurlijk ook met penne, fusilli, farfalle, spaghetti of andere pasta.

Voor de geroosterde tomatensaus heb je geen verse tomaten nodig maar gewoon gepelde tomaten uit blik. Tomatenconserven zijn veel geconcentreerder van smaak dan verse tomaten die in ons land verkrijgbaar zijn want die zijn vaak best waterig. Of je moet zelf tomaten kweken en goed in de zon laten rijpen. Als het even kan wat betreft tomaten uit blik, kies dan voor gepelde San Marzano tomaten. Deze zijn zoeter dan andere tomaten die doorgaans juist wat zurig zijn (een schepje suiker in de tomatensaus helpt overigens). Let er bij San Marzano wel op dat er D.O.P. (Denominazione d’Origine Protetta) op het etiket staat en dan nog kan het nep zijn. Meer daarover lees je hier. Met het merk Mutti zit je in ieder geval goed, onder ander verkrijgbaar bij de AH.

Ingrediënten

  • 400 gr ditalini pasta
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • 100 gr cottage cheese
  • 1 ui
  • 6 teentjes knoflook
  • 3 tl gedroogde oregano
  • Snufje chilivlokken
  • 60 ml (4 el) neutrale olijfolie
  • Stukje Parmezaanse kaas
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: bakblik, grote kookpan, hapjespan, rasp

Aa de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht. Doe de olie in een bakblik of ovenschaal en draai ermee tot de olie goed over de bodem verdeeld is.
  2. Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
  3. Doe de gepelde tomaten met sap in het bakblik en snijd ze een stukje open. Meng ui, 2 theelepels oregano, de helft van de knoflook en chilivlokken naar smaak erdoor. Zet 30 minuten in het midden van de oven. Daarna goed omscheppen en nog ca. 10 minuten roosteren.
  4. Tegen het einde van de roostertijd van de tomaten een ruime pan water met zout aan de kook brengen.
  5. Neem de geroosterde tomaten uit de oven en doe over in een hapjespan op matig vuur. Druk de tomaten nog wat fijner met een pureestamper. Voeg de rest van de oregano en knoflook aan de tomatensaus toe en breng op smaak met zout en peper. Laat zachtjes pruttelen.
  6. Ondertussen de ditalini (of andere pasta) beetgaar koken. Neem een kopje van het kookwater uit de pan.
  7. Roer de cottage cheese met een flinke scheut van het pastakookwater door de tomatensaus.
  8. Giet de pasta af en meng door de tomatensaus.
  9. Verdeel de pasta over borden of kommen en rasp er nog wat Parmezaan over.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*