Do it yourself copycat recept: Big Mac

Do it yourself copycat recept: Big Mac

McDonald’s, ik kom er denk ik hooguit vier keer per jaar. En als ze ‘m hebben, neem ik altijd de Maestro burger. En anders gewoon een Big Mac. Nou heb ik een paar weken geleden een keer op zondag McDonald’s thuis laten bezorgen, keek naar die Big Mac en dacht: dit wil ik gewoon een keer namaken! Dus heb ik eerst eens goed gekeken hoe hij precies is opgebouwd voordat m’n tanden erin gingen!

Big Mac

Wist je dat de Bic Mac al sinds 1967 bestaat? Ouder dan ik ben! (Al is het maar 4 jaar šŸ˜‰ ) Om zelf een Big Mac na te maken moet je om te beginnen weten dat de hamburgers zelf in Amerikaans-Engels patties (patty’s in het Nederlands) worden genoemd. En als je wel eens een burger van McDonald’s of andere fastfoodketen hebtĀ  gegeten, weet je ook dat de patties vrij dun en regelmatig gevormd zijn. Uiteraard omdat ze fabrieksmatig worden gemaakt en daarna ingevroren. Deze patties wegen slechts 45 gram per stuk. Dus als je verse hamburgers koopt in de supermarkt of slager, zijn ze al te dik voor een Big Mac. Ik heb ze dus zelf gemaakt van 100% rundvlees met mijn hamburgerpers zodat ze even groot waren. In tegenstelling tot velen denken, zijn de patties van McDonald’s ook van 100% rundvlees zonder enige toevoeging. Zelfs geen zout en peper. Dat wordt pas toegevoegd tijdens het grillen.

De speciale saus die op de Big Mac gaat heb ik overigens een tijd geleden als eens ontrafeld. Min of meer dan maar ik vind het behoorlijk in de buurt komen!

Ingrediƫnten

 • 180 gram rundergehakt of 4 niet te grote en dikke hamburgers
 • 4 hamburgerbroodjes
 • 2 plakjes cheddar smeltkaas
 • Ā½ kleine ui
 • Augurkenschijfjes
 • 2 bladeren ijsbergsla
 • Hamburgersaus (recept)
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: vlakke grillplaat of koekenpan, optioneel: hamburgerpers

Aan de slag!

 1. Snipper de ui fijn en snijd de ijsbergsla in heel fijne reepjes. Halveer 2 broodjes. Snijd de andere 2 broodjes ca. 2 cm boven de onderkant door. Hiervan gebruik je dus alleen de onderste helften van 2 cm.
 2. Als je zelf de burgers maakt, dan rundergehakt afwegen in 4 porties van 45 gram en tot even grote hamburgers vormen, eventueel met een pers.
 3. Verhit een vlakke grillplaat of koekenpan zonder boter of olie. Toast de broodjes op de snijkanten. Grill vervolgens de hamburgers ca. 2 minuten per kant. Kruid ze tijdens het grillen met zout en peper.
 4. Nu ga je de Big Mac opbouwen precies zoals het origineel:
  1. Doe hamburgersaus op de onderste helft van de broodjes en beleg met ui, sla, een plak kaas en een hamburger.
  2. Leg daarop de 2 cm onderkant van het tweede broodje, doe er weer saus op en beleg met ui, sla, augurk en de tweede hamburger. Bovenste deel van het broodje erop en klaar is je copycat Big Mac!

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*