Draadjesvlees

Draadjesvlees

Hoewel ik het me niet kan voorstellen, schijnt toch niet iedereen te weten hoe je draadjesvlees heerlijk mals kunt bereiden. En dat terwijl het toch al decennia lang een niet weg te denken gerecht is op het Nederlandse menu.

Om te beginnen moet het vlees voldoende vet bevatten, want zonder vet wordt het vlees te droog. Dus geen magere runderlappen of sukadelappen, gebruik liever gewoon de goedkopere en vettere riblappen. Het vet zorgt voor meer smaak en maakt het vlees malser. Vetrandjes kun je voor het serveren er altijd nog afsnijden. Ook belangrijk is het toevoegen van een zuurtje, zoals rode wijnazijn, omdat vlees malser word door zuur. Als je dit goed doseert, proef je het zure niet terug. En last but not least: stoof het vlees zo lang mogelijk op een zo laag mogelijke temperatuur. Draadjesvlees is echt niet klaar in een uur, trek er gerust minstens een uurtje of 4 voor uit!

Een eenduidig recept voor draadjesvlees is er niet. De ene doet iets met bier (vooral Vlaams), de ander weer met wijn. Soms worden er uien toegevoegd, maar ook ontbijtkoek. Mijn variant is heel plain and simple. Maar altijd lekker en mals!

Ingrediënten

 • 800 gr runderriblappen
 • 100 gr boter (echte!)
 • 1 liter runderbouillon (bij voorkeur vers, maar kan ook van 2 bouillonblokjes)
 • 2 laurierblaadjes
 • 3 kruidnagels
 • 4 el rode wijnazijn
 • 3 el ketjap manis
 • Zout en versgemalen zwarte peper
 • Hulpmiddelen: grote braadpan, sudderplaatje

Aan de slag!

 1. Snijd het vlees in grove stukken en kruid ze met zout en peper.
 2. Verhit de boter in de braadpan en bak de stukken vlees in ca. 2 minuten rondom bruin.
 3. Neem het vlees uit de pan en laat even rusten op een bord.
 4. Doe de bouillon, kruidnagel en laurier in de pan en breng aan de kook.
 5. Zet de pan op een klein pitje met een sudderplaatje en voeg azijn, ketjap en het vlees toe. Als het vlees niet helemaal onder water staat, voeg dan nog wat kokend water toe.
 6. Laat het vlees met het deksel op de pan 4 à 5 uur zachtjes stoven. Voeg tussentijds eventueel nog wat heet water toe als het vlees droog lijkt te worden en niet meer onder het braadvocht staat.
 7. Verwijder voor het serveren de kruidnagels en laurier.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*