Dubbel chocoladekoekjes met espresso

Dubbel chocoladekoekjes met espresso

Vandaag was het weer bakdag! Bakken deed ik maar heel weinig, met uitzondering van zo nu en dan brood en hartige hapjes, maar sinds de corona lockdown maak ik nu ook af en toe iets zoets. Meest recent nog no-bake pindakaas fudge. Zoet bakken vind ik best leuk om te doen maar omdat ik helemaal geen zoetekauw ben, deed ik het gewoon vrijwel nooit. Nu eet ik zelf ook maar heel weinig van mijn zoete baksels dus de rest geef ik lekker weg aan buren of mijn ouders! Ik bakte een tijdje terug al eerder chocoladekoekjes, maar deze nieuwe zijn door de dubbele chocolade (cacaopoeder en pure chocolade) en espresso weer net even anders. Op de pure chocolade na, had ik hiervoor ook gewoon alles in huis.

Espresso in de chocoladekoekjes

Voor de espressosmaak in de chocoladekoekjes is het niet de bedoeling dat je gemalen espressokoffie gebruikt want dan krijg je koekjes met korrelige koffiedrab en ik denk niet dat dat heel prettig eet 😉 Je hebt hiervoor echt instant espressopoeder nodig. Ik had dit toevallig nog staan omdat ik het een tijdje terug had aangeschaft om dalgona koffie te maken.

Ingrediënten

 • 200 gr pure chocolade
 • 75 gr cacaopoeder
 • 3 el instant espresso
 • 250 gr ongezouten boter, op kamertemperatuur
 • 200 gr suiker
 • 200 gr bruine suiker
 • 2 eieren, op kamertemperatuur
 • 300 gr bloem
 • 1 tl baking soda
 • 1 tl fijn zeezout
 • Materialen: bakpapier, keukenmachine of handmixer, ijsschep

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed en bakplaat met bakpapier. Hak de pure chocolade in kleine stukjes.
 2. Doe de boter en beide suikers in de kom van de keukenmachine en laat op een lage stand draaien tot het geheel luchtig is. Voeg een ei toe en pas het tweede ei als het eerste goed is opgenomen.
 3. Meng in een kom met een garde cacaopoeder, espresso, bloem, baking soda en zout. Voeg dit beetje bij beetje toe aan het botermengsel tot alles goed gemengd is. Let op dat je het niet te lang laat draaien.
 4. Neem de kom van de machine en spatel de chocoladestukjes door het deeg.
 5. Maak met een kleine ijsschep of een grote lepel bergjes op de bakplaat en zorg er daarbij voor dat ze niet te dicht bij elkaar liggen want ze gaan uitvloeien tijdens het bakken. Voor het volle recept kun je ze het beste in 2 batches bakken. Bak de chocoladekoekjes in 10 tot 15 minuten gaar. Als je ze uit de oven haalt zijn ze nog zacht. Laat ze op de plaat iets afkoelen tot ze wat steviger zijn en vervolgens op een rooster helemaal afkoelen. Na afkoelen zijn de koekjes bros.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*