Duits aardappelbrood

Duits aardappelbrood

Ken je de Hairy Bikers? Ik ken ze van de BBC maar ze zijn ook regelmatig te zien op 24Kitchen. Ik geniet altijd van deze mannen; hoe ze praten over eten, hoe ze smullen van eten en hoe fanatiek ze zelf met recepten bezig zijn. Kort geleden zag ik op de BBC een aflevering waarin de heren in Duitsland op zoek waren naar typisch Duitse gerechten. En bovenop een heuvel, in de buitenlucht, maakten zij een kartoffelbrot. Oftewel: aardappelbrood. Dat moest ik als liefhebber van zelf brood bakken dus ook proberen en zo geschiedde!

Dit brood wordt dus gemaakt van gelijke delen bloem en aardappels. Het resultaat is een stevig en toch ook wel weer luchtig brood wat een beetje sponzig is zonder dat het echt nattig is. Je kan het met je vinger licht indrukken en dan veert het gewoon weer terug. Het heeft in de verte wat weg van cake, maar dan niet zoet. Als topping gebruikten zij uienzaadjes, alleen had ik die dan weer niet. Maar je kunt natuurlijk ook andere toppings gebruiken of het gewoon weglaten. Ik wilde echter wel iets erop voor het rustieke effect, dus heb ik zwart zout en gedroogde knoflookvlokken gebruikt. Zalig! Dit brood moet je wat mij betreft niet beleggen als middagbammetje maar lekker zo bij soep eten of bij een aperitiefje heerlijk mee dippen in een goede kwaliteit extra vergine olijfolie en eventueel wat zeezout.

Ingrediënten

 • 350-375 gr bloemige aardappelen (je hebt 300 gr geschild nodig)
 • 300 g gr patentbloem + extra
 • 1 zakje (7 gr) droge gist
 • 1 tl suiker
 • 1 tl fijn zeezout
 • 1 el zonnebloemolie + extra
 • Optioneel: iets om te bestrooien (uienzaadjes, sesamzaad, karwijzaad, grof zeezout etc.)
 • Materialen: kookpan, kommetje, stamper of pureeknijper, kom, vershoudfolie, bakpapier

Aan de slag!

 1. Schil de aardappels en snijd in blokjes. Weeg goed af zodat je niet meer en niet minder dan 300 gram hebt. Kook de aardappelblokjes in ongezouten water gaar. Neem 75 ml van het kookvocht uit de pan en doe in een kommetje. Giet de aardappels af en laat ze droogstomen.
 2. Laat het water in het kommetje afkoelen tot handwarm. Roer de gist en de suiker erdoor en laat ca. 10 minuten staan tot er een flinke schuimlaag is ontstaan.
 3. Stamp de aardappels met de olie in een kom zo fijn mogelijk of gebruik een pureeknijper. Je moet echt een zalvige puree hebben.
 4. Meng met een houten lepel het gistmengsel en zout door de puree. Roer vervolgens steeds goed een paar eetlepels bloem door het aardappelmengsel. Zodra het deeg te stijf wordt om te roeren, stort je het op een schoon werkvlak met de overgebleven bloem. Kneed 10 minuten stevig door tot het deeg soepel en glad is. Laat je niet uit luiheid verleiden om meer vocht toe te voegen, want dan wordt het deeg uiteindelijk te plakkerig. Als het alsnog wat plakkerig is, dan mag je wel steeds wat bloem toevoegen tot het niet meer plakt.
 5. Veeg de kom schoon en vet lichtjes in met wat olie. Maak een bal van het deeg en doe in de kom. Dek af met vershoudfolie en laat op een warme plek 45-60 minuten rijzen of tot het volume verdubbeld is en sponsachtig aanvoelt.
 6. Klop met je knokkels op het deeg zodat het weer wat inzakt. Bekleed een bakplaat met bakpapier en strooi er wat bloem op. Stort de deegbal erop. Vorm nu voorzichtig met je handen een klein rechthoekig brood. Bestrooi licht met wat bloem en eventueel met zaadjes of iets dergelijks. Laat 30 minuten op een warme plek staan.
 7. Verwarm de oven voor op 220 graden zonder of 200 graden met luchtcirculatie. Kerf het deeg over de lengte in het midden met een scherp mes iets in. Bak het brood in het midden van de oven in ca. 35 minuten gaar met een mooie, bruine korst. Of langer als nodig is. Laat afkoelen op een rooster.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*