Duitse currywurst (curryworst)

Duitse currywurst (curryworst)

Wie wel eens in Duitsland op vakantie is geweest, zal ongetwijfeld currywurst zijn tegengekomen en het waarschijnlijk ook wel hebben gegeten. Naast bratwurst is het één van de meest gegeten fastfood worsten bij onze oosterburen. De braadworst wordt doorgaans op een broodje gegeten, de curryworst wordt in stukjes gesneden en op een kartonnetje geserveerd met currysaus. En dan hebben we het niet over de bij ons bekende currysaus uit een knijpfles, maar over zelfgemaakte saus! Helemaal niet moeilijk om te maken.

Ben je een echte die hard in de keuken en heb je de hulpmiddelen ervoor (of je bent bereid om het aan te schaffen), dan is het natuurlijk helemaal leuk om ook zelf verse worst te maken. Ik heb dat één keer gedaan en was uiteindelijk echt zeer tevreden over het resultaat. Ik zou het ook het liefst vaker willen doen, maar het is lastig om aan kleinere stukken natuurdarm te komen. Het is online makkelijk te bestellen, maar doorgaans in bakken met veel meter darm voor een grote hoeveelheid worsten. Destijds kon ik 2 meter bij een slager in de buurt kopen, maar helaas heeft die zijn deuren inmiddels gesloten.

Ingrediënten

  • 4 verse braadworsten of vegetarische worsten
  • 1 kleine ui
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 4 el ketchup
  • ½ el bruine suiker
  • 1 el balsamicoazijn (of 2 el sinaasappelsap)
  • 1 tl sojasaus
  • ½ tl chilipoeder
  • 1 tl kerriepoeder + extra
  • Zonnebloemolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Optioneel: gefruite uitjes (recept)
  • Materialen: rasp, steelpannetje, grillpan

Aan de slag!

  1. Rasp de ui of hak héél fijn.
  2. Verhit in een steelpannetje op een sudderplaatje een klein scheutje olie en fruit hierin de ui tot het glazig begint te worden. Voeg de tomatenpuree toe en fruit nog even mee.
  3. Voeg ketchup, bruine suiker en balsamicoazijn toe en laat op laag vuur ca. 5 minuten zachtjes doorkoken. Als je azijn te zuur vindt, gebruik dan sinaasappelsap.
  4. Voeg vervolgens sojasaus, chilipoeder en kerriepoeder toe en breng op smaak met zout en peper. Als de saus te dik is, verdun het dan met wat water. Proef en breng eventueel nog wat meer op smaak met kerrie en/of chili en suiker als het nog wat te zuur is. Houd de currysaus op laag vuur warm en roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
  5. Verhit ondertussen een grillpan en bestrijk de worsten met wat olie. Grill de worsten rondom bruin en gaar.
  6. Bestrooi de worsten met nog wat kerriepoeder en serveer ze heel of in stukjes met de currysaus erover en eventueel gefruite uitjes.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*