Duitse pretzelbroodjes (Laugenbretzel / Laugenbrötchen)

Duitse pretzelbroodjes (Laugenbretzel / Laugenbrötchen)

Door korte vakantietripjes in Duitsland is mijn liefde ontstaan voor kummelbrood, pretzels en deze pretzelbroodjes, Laugenbrötchen of Laugenbretzel zoals ze in Duitsland worden genoemd. Het is wel wat werk en niet het makkelijkste brood om te maken maar wel heel leuk om te doen als je tijd hebt!

Het geheim achter pretzelbroodjes

In Duitsland vallen pretzelbroodjes onder de term Laugengebäck. Hoewel ‘gebäck’ doet denken aan gebak, gaat het hier echter niet daarom maar om broodsoorten met een kenmerkende roodbruine, glanzende en knapperige korst. Laugen betekent loog en dat is het ‘geheim’ van dit soort brood. Voor het bakken wordt het deeg namelijk eerst heel kort gedipt in een natronloog oplossing, wat water met natriumhydroxide is. Natriumhydroxide korrels kun je online gewoon bestellen maar is zonde geld als je het amper gebruikt. Een goed alternatief is baking soda (met een beetje zuur), wat in de meeste supermarkten te koop is in het bekende oranje doosje en voor een fractie van de prijs van natriumhydroxide. Baking soda (zuiveringszout) wordt overigens nogal eens verward met bakpoeder maar het is niet hetzelfde!

Tip: rijzen van deeg kun je versnellen als je een moderne oven hebt die je heel precies kunt instellen. Laat het deeg dan in een glazen of metalen kom afgedekt met een theedoek op 35 graden in de oven rijzen.

Ingrediënten

 • 500 gr bloem
 • 7 gr (zakje) droge gist
 • 2 tl zout
 • 300 ml handwarm water
 • 40 gr boter
 • 3 el baking soda
 • 1 el azijn of citroensap
 • 1 ei
 • Grof zeezout
 • Materialen: kleine pan, maatbeker, kom, mixer, theedoek/vershoudfolie

Aan de slag!

 1. Laat de boter zachtjes smelten in een pannetje. Het mag niet bruisen en niet verkleuren. Neem de pan van het vuur zodat de boter iets kan afkoelen.
 2. Roer de gist door het water en laat even staan tot het een schuimlaagje krijgt.
 3. Meng in een kom bloem met het zout en maak een kuil in het midden. Voeg het water met gist en de boter toe en mix een paar minuten met deeghaken. Voeg meer bloem toe als het te plakkerig blijft.
 4. Neem het deeg uit de kom en kneed op een schoon werkvlak tot het elastisch en glad is. Doe terug in de kom en laat afgedekt met een theedoek of vershoudfolie op een warme plek minstens een uur rijzen tot meer dan dubbel volume.
 5. Druk de lucht uit het deeg en kneed nog een minuut. Verdeel het in 10 gelijke porties van ca. 80 gram. Neem een portie in de hand en rol met de andere hand tot een mooi bolletje. Leg op een bakplaat met bakpapier. Doe hetzelfde met de rest. Dek af met een theedoek en laat 20 minuten rijzen op een warme plek.
 6. Verwarm de oven voor op 220 graden boven- en onderwarmte zonder luchtcirculatie. Breng tegelijk ook een grote pan met een liter water en de baking soda en zuur aan de kook.
 7. Schep 2 pretzelbroodjes met een schuimspaan voorzichtig in het water en kook ze een minuut (niet langer!) Ze hoeven niet volledig onder water te staan. Halverwege een keer omdraaien. Let verder op dat ze niet naar de bodem zakken en aan de pan gaan kleven. Leg de broodjes op de bakplaat en herhaal met de rest.
 8. Klop in een kommetje het ei los met een scheutje water en bestrijk de broodjes. Snijd ze vervolgens kruislings in en bestrooi met grof zeezout.
 9. Bak de pretzelbroodjes in ca. 15 minuten bruin en gaar. Laat ze buiten de oven afkoelen op een rooster.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*