Dutch baby taartje met gekarameliseerde uien en kaas

Dutch baby taartje met gekarameliseerde uien en kaas

Deze Dutch baby, een soort harig taartje/soufflé, met  gekarameliseerde uien en kaas is weer een recept dat ik heb gemaakt met ingrediënten die ik standaard in huis heb. Gewoon lekker als makkelijke maaltijd in het weekend, al kost het wel tijd om dit te maken. Eigenlijk is een Dutch baby een zoet dessert maar de basis leent zich dus ook prima voor een hartige vulling. Serveer eventueel met een gemengde salade.

Dutch baby

De naam Dutch baby (pancake) is een beetje verwarrend want het is helemaal niet Nederlands, maar een grote Amerikaanse popover. Daar kom ik zo op terug. Het wordt ook wel een Duitse pannenkoek, een Bismarck, een Dutch puff of een Hootenanny genoemd. Dutch baby’s werden in de eerste helft van de 20e eeuw geïntroduceerd in Manca’s Cafe, een familierestaurant in Seattle, dat eigendom was van Victor Manca. Hoewel deze ‘pannenkoeken’ zijn afgeleid van het Duitse Bismarck gerecht, zegt men dat de naam Dutch baby werd bedacht door één van Victor Manca’s dochters, waarbij ‘Dutch’ haar verbastering was van het Duitse antoniem ‘deutsch’. Manca’s Cafe beweerde in 1942 eigenaar te zijn van het handelsmerk voor Dutch baby’s.

Een Dutch baby is niet een pannenkoek zoals wij dat kennen al is de basis wel hetzelfde: eieren, bloem, melk en suiker. Alleen bak je dit als een ’taartje’ in de oven waardoor het gaat rijzen. Zoals dus een ‘popover’, wat weer gelijk is aan de Engelse Yorkshire pudding. Oorspronkelijk wordt dit gemaakt met een zoete vulling van (rood) fruit maar het kan dus ook met een hartige vulling, zoals deze met gekarameliseerde uien en kaas. Mijn hartige versie kost wel meer tijd; als je het bijvoorbeeld als dessert met fruit maakt, dan hoef je alleen de Dutch baby te bakken en daarna te vullen.

Ingrediënten

  • Voor het beslag:
  • 70 gr bloem
  • 120 ml volle melk
  • 3 grote eieren
  • 1 el suiker
  • 1 tl zout
  • Verder nodig:
  • 1 kilo uien
  • 80 gr geraspte kaas, naar wens
  • 5 takjes tijm
  • ½ tl karwijzaad, gekneusd
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 100 ml witte wijn
  • 4 el neutrale olie
  • 50 gr boter
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: hapjespan, ovenvaste koekenpan of ronde bakvorm van ca. 20 cm, kom, garde

Directions

  1. Snijd de uien in dunne halve ringen. Verhit de olie in een hapjespan op matig vuur en bak de takjes tijm en het karwijzaad ca. een halve minuut. Neem de tijm uit de olie en houd apart.
  2. Doe de uien in de pan, maal er peper en zout over en schep goed om tot alles met olie bedekt is. Laat op matig vuur in ca. 30 minuten karamelliseren, af en toe omscheppend. Als het te hard gaat het vuur verlagen. Het is de bedoeling dat de uien goudbruin en zacht zijn en niet gecremeerd krokant. Voeg op het laatst knoflookpoeder toe en bak nog even mee.
  3. Verhoog het vuur, blus af met de wijn en gebruik een houten lepel om de gekarameliseerde stukjes die aan de bodem vastzitten los te maken (dit heet deglaceren). Laat ca. 2 minuten inkoken tot de wijn volledig is verdampt. Neem de pan van het vuur.
  4. Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden of 200 hete lucht met de pan of bakvorm erin.
  5. Klop in een kom de eieren met de melk, suiker en zout los en klop vervolgens de bloem erdoor tot je geen klontjes meer hebt.
  6. Terwijl de pan in de oven blijft, de boter erin doen en laten smelten. Laat niet verbranden dus goed opletten! Zodra de boter bruist het beslag erin gieten. Bak ca. 15 minuten tot het beslag gerezen en het midden net gaar is.
  7. Neem de pan uit de oven, verlaag de temperatuur met 20 graden en verdeel snel de gekarameliseerde uien over de Dutch baby. Verdeel de kaas erover en zet nog een minuut of 5 terug in de oven tot de kaas gesmolten is. Neem uit de oven en garneer met de gebakken takjes tijm.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*