Echte kruidnoten (dus niet pepernoten!)

Echte kruidnoten (dus niet pepernoten!)

Gisteren maakte ik pepernoten, de echte zachte brokken, en toen bedacht ik om dan ook maar kruidnoten te maken in deze Sinterklaastijd, hoewel ik daar zelf niet zo’n fan van ben. Doe mij maar pepernoten! Maar ik kook en bak natuurlijk niet alleen voor mezelf, maar ook voor jullie! Ik weet zeker dat vele lezers en volgers kruidnoten wel enorm lekker vinden!

In de pepernoten blog schreef ik al dat deze nogal eens verward worden met de kruidnoot. Als je zoekt naar een recept voor pepernoten, kom je heel vaak terecht op recepten voor kruidnoten die men dan pepernoten noemt. Ik kan me daar echt wel een beetje aan storen en vraag me dan af waarom je het verschil nog steeds niet kent… maar goed, dat is mijn probleempje 😉

Kruidnoten in chocolade

Als ik op mijn privé FB tijdlijn kijk, dan valt het mij al jaren op dat vooral kruidnoten met een chocoladelaagje velen nogal extatisch maakt zodra ze in de winkel liggen (steeds vroeger lijkt ook wel). Dit basisrecept voor kruidnoten kun je uiteraard ook next level maken met chocolade en dat is helemaal niet zo moeilijk. Gewoon chocolade – melk, puur of wit – au bain marie laten smelten, de kruidnoten erin dippen en op een rasterrekje leggen om de chocolade weer te laten stollen. Voor wie niet weet wat au bain marie is: in dit geval in stukjes gehakte chocolade in een hittebestendige kom op een pan met een laagje zachtjes kokend water zetten en roeren tot het gesmolten is. Hieraan kun je dan ook nog andere smaakmakers toevoegen als je wat avontuurlijker bent zoals grof zeezout, chilivlokken, fijngehakte noten, gehakte M&M’s, kardemomzaadjes, anijszaad etc.

Ingrediënten

  • 250 gr zelfrijzend bakmeel
  • 2 el speculaaskruiden
  • 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 125 gr donkere basterdsuiker
  • 4 el halfvolle melk
  • ½ tl zout
  • Materialen: kom, vershoudfolie, bakpapier
  • Optioneel: chocolade

Aan de slag!

  1. Meng in een kom boter, meel, suiker, speculaaskruiden en zout. Kneed lepel voor lepel de melk erdoor tot een soepel deeg. Mogelijk heb je niet alle melk nodig. Kneed het deeg niet te lang. Zodra je er een bal van kunt maken is het klaar. Wikkel in vershoudfolie en laat minstens een half uur rusten in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden of 160 hete lucht en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  3. Maak van het deeg balletjes ter grootte van een knikker, leg ze op de bakplaat en druk iets platter.
  4. Bak de kruidnoten 15 tot 20 minuten tot de bruin en knapperig zijn. Schep ze van de bakplaat en laat afkoelen op een groot bord of plank.
  5. Bewaar de kruidnoten in een luchtdicht afgesloten bakje, of ga na het afkoelen verder voor een chocoladelaagje.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*