Echte pepernoten (dus niet kruidnoten!)

Echte pepernoten (dus niet kruidnoten!)

Sinterklaas is weer in het land! Nou heb ik er helemaal niets mee, maar ik heb dan ook geen kinderen (bewust). En gelukkig ook al lang geen schoonfamilie meer waar het elk jaar een verplicht nummer was met surprises en gedichten. Vreselijk vond ik dat 😕  En bij mij thuis stopten we met Sinterklaas vieren op het moment dat ik het te kinderachtig vond. Iets met beginnende puber 😉 Ik ben meer van de Kerst, gezellig de kerstboom in huis met cadeautjes eronder en uitgebreid eten. Maar goed, terug naar Sinterklaas. Ik kreeg laatst wat pepernoten aangeboden en die kwamen van een echte bakker. Zo lekker! Al ben ik geen zoete snoepert, die superverse zachte pepernoten waren echt zalig en daarom wilde ik het gelijk ook zelf maken. Ik weet nog wel van vroeger dat ik van al het Sint snoepgoed ook pepernoten het lekkerst vond, samen met taai-taai. En dat komt weer door de anijssmaak, wat ik heerlijk vind.

Echte pepernoten

Met pepernoten bedoel ik die zachte brokken maar omdat ik ze nog nooit zelf had gemaakt, moest ik uiteraard op zoek naar een recept. En weet je wat me opviel? Klik op de eerste resultaten en het zijn allemaal kruidnoten. Dat zijn geen pepernoten mensen! Zelfs bij best wat foodbloggers kwam ik op kruidnoten uit die zij pepernoten noemen. Ik moest echt wat verder klikken om op recepten voor pepernoten te komen. En dan blijkt ook nog dat geen enkel recept hetzelfde is. Dus heb ik uiteindelijk ook naar eigen inzicht ingrediënten gecombineerd in de hoop dat het lekker zou worden. Van origine worden pepernoten overigens met roggemeel gemaakt, maar dat was helaas niet te vinden bij mij in de buurt. En tja, corona beheerst nog steeds onze samenleving dus maak ik niet nog extra reisbewegingen om roggemeel te scoren.

Ingrediënten

 • 250 gr zelfrijzend bakmeel
 • 125 gr patentbloem
 • 75 gr schenkstroop
 • 125 gr honing
 • 1 middelgroot ei
 • 1½ el speculaaskruiden
 • 1 tl gemalen anijszaad
 • ½ tl bakpoeder
 • ¼ tl zout
 • Materialen: kom, zeef, vershoudfolie, bakpapier, deegroller

Aan de slag!

 1. Meng in een kom stroop, honing, ei, speculaaskruiden, anijs en zout. Zeef bloem, bakmeel en bakpoeder erboven en meng goed door. Kneed er een stevig, egaal deeg van. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat 2 uur rusten in de koelkast.
 2. Verwarm de oven voor op 170 graden of 150 hete lucht en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 3. Rol het deeg uit tot een plak van ca. 2 cm dik en snijd in ongelijkmatige stukjes van max. 2×2 cm. Verdeel ze over de bakplaat.
 4. Bak de pepernoten in 10 tot 15 minuten lichtbruin. Let goed op dat ze niet te bruin worden want dan worden ze te hard. Ik heb 10 minuten gedaan, daarna de oven uit en de pepernoten nog 5 minuten in de oven laten liggen.
 5. Neem de bakplaat uit de oven en laat de pepernoten afkoelen. Bewaar ze in een luchtdicht afgesloten bak.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*