Een ode aan de kroket

Een ode aan de kroket

Vandaag, 9 oktober, is het Nationale Kroketten Dag! Deze dag is in het leven geroepen als een ode aan en op de geboortedag van wijlen culinair journalist en krokettenliefhebber Johannes van Dam. De kroket staat in ons land op de tweede plaats van favoriete snacks, achter friet en voor de frikandel. Dus tijd om ook een ode aan de kroket te brengen met verschillende recepten!

Geschiedenis van de kroket

Al zien wij deze snack als typisch Nederlands, maar volgens zeggen is het Frans. De vleeskroket komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit Frankrijk. In een druk uit 1705 van Le cuisinier royal et bourgeois, (eerste druk 1691), dat werd geschreven door de kok van Lodewijk XIV, staat al een recept voor kroketten (‘croquets’). Culinair deskundige Johannes van Dam beschouwde dit als het oudste recept. Deze eerste croquet had de afmeting van een ei. De vulling werd zonder bechamelsaus bereid, maar wel gepaneerd, en vervolgens in reuzel gefrituurd. De vulling werd overigens ook wel in deeg verpakt en gefrituurd, net als risoles. In die vorm bestaat de kroket zelfs al sinds de Romeinse tijd. De oudst bekende Nederlandse recepten van kroketten dateren van ca. 1830. Meer over de kroket lees je hier.

Kroket recepten

Als we het over de kroket hebben, dan wordt In Nederland doorgaans die met een vulling va rund- of kalfsvlees bedoeld en in België de aardappelkroket. De vulling wordt overigens vaak ‘ragout’ genoemd, maar de officiële naam is ‘salpicon’. Maar inmiddels is de kroket bekend met veel meer vullingen. Hieronder mijn recepten!

Klassieke rundvleeskroket

rundvleeskroket

Zelf rundvlees kroketten maken is niet heel gemakkelijk maar nou ook weer niet extreem moeilijk. Het kost vooral veel tijd om de salpicon te maken. Ik doe dat ook altijd al een dag eerder zodat de salpicon lang genoeg kan opstijven. Want hoe steviger het is, hoe makkelijker om het tot kroketten te vormen en te paneren.

Tonijnkroketjes

Tonijnkroketjes

Deze maak je gewoon met tonijn uit blik. En niet op basis van een bechamelsaus, maar met aardappelpuree. Voordeel is dat je de salpicon niet op hoeft te laten stijven. Al kan dat uiteraard wel, dan wordt het vormen nog eenvoudiger.

Kroketjes met chorizo

Kroketjes met chorizo

Deze zijn een beetje Spaans vanwege de chorizo maat bevatten ook nog rundergehakt. De chorizo is het lekkerst als je een heel stukje gebruikt en niet de dunne plakjes voor op brood. Als je namelijk dunne plakjes fijnsnijdt, valt het een beetje weg. Door een heel stukje te gebruiken en dat grof te hakken, houd je meer textuur en bite.

Spaghetti kroketten met ham en kaas

Spaghetti kroketten met ham en kaas

Aan deze kroketten zit een lang verhaal uit mijn heel vroege jeugd. Dat lees je in de blog. Maar het komt erop neer dat je dit kan maken met een restje spaghetti.

Zalmkroketten

Zalmkroketten

Deze kroketten zijn op basis van warmgerookte zalm maar kan je eventueel ook met koudgerookte zalm(snippers) of zalm uit blik maken. Verder heb ik in de salpicon prei en zeekraal verwerkt. Maar achteraf gezien was de prei niet nodig geweest. Dit kan de smaak van de zalm namelijk nogal overheersen terwijl het ziltige van de zeekraal de smaak wel te goede komt.

Serranohamkroketjes

Serranohamkroketjes

Croquetas de Jamón Serrano op z’n Spaans, zijn kleiner dan hoe wij de kroket kennen en worden vooral als tapa gegeten. Hieruit blijkt ook dat een kroket niet typisch Nederlands is en dat andere landen ook zo hun eigen varianten hebben.

Aardappelkroketjes

Aardappelkroketjes

Ik hou niet van gekookte aardappels maar wel van elke andere aardappelbereidingen. Aardappelkroketjes staan bij mij dan ook zo nu en dan op het menu. Als ik ze maak, dan is het in een grotere hoeveelheid en wat ik niet nodig heb, vries ik in voor later gebruik.

Garnalenkroketten

Garnalenkroketten

By far mijn favoriete kroket, hier kun je me echt voor wakker maken! Heeft ook met mijn Scheveningse afkomst te maken 😉 Let wel: ze zijn op z’n lekkerst als je Hollandse garnalen gebruikt. Niet de goedkoopste optie maar wel het smaakvolst!

Risoles

Hierboven, bij de geschiedenis, had ik het al over risoles. Vooral bekend uit de Indische keuken. Ze zijn platter dan een gewone kroket en de vulling laat je niet opstijven maar wordt gevouwen in heel dunne flensjes waarna ze worden gepaneerd en gefrituurd.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*