Eggs Benedict op toast

Eggs Benedict op toast

Op zondag vind ik het heerlijk om een brunchgerechtje te maken met ei. Als het de avond ervoor laat is geworden, wordt het zelfs een lunchgerecht 😉 Eggs Benedict is ook echt geweldig antikatervoedsel!

De herkomst van dit gerecht is niet geheel duidelijk. Zo wordt geclaimd dat ene Lemuel Benedict, een gepensioneerde Wall Street effectenmakelaar, in 1894 in het Waldorf Hotel in New York op zoek ging naar een remedie voor zijn kater en ‘beboterde toast met gepocheerde eieren, krokant spek en Hollandaisesaus‘ bestelde. Oscar Tschirky, de maître d’hôtel, was zo onder de indruk van het gerecht dat hij het op het ontbijt- en lunchmenu plaatste, alleen verving hij de bacon voor ham en de toast voor een geroosterde Engelse muffin. Maar er is ook nog een verhaal dat het recept in 1967 is bedacht door commodore E.C. Benedict, alleen zou zijn versie met een hardgekookt ei zijn.

Maar goed, wie het ook heeft bedacht maakt wat mij betreft niet uit. Mijn favoriete versie is met toast en een gepocheerd ei.

Ingrediënten

 • 4 sneetjes witbrood, geroosterd
 • 4 plakken boerenham of bakbacon
 • 4 verse eieren
 • 1 tl azijn
 • Hollandaisesaus (recept)
 • 1 el gehakte dragon of peterselie
 • Zout

Aan de slag!

 1. Breng een kleine pan water met de azijn en wat zout aan de kook. Draai het vuur laag zodra het water kookt.
 2. Breek een ei in een soepopscheplepel. De dooier moet heel blijven.
 3. Maak met een houten lepel een draaikolkje in het water en laat heel voorzichtig de soeplepel met het ei in het midden zakken. Door de draaibeweging vormt het eiwit zich om de dooier. Laat het ei koken tot het eiwit gestold is. Dit duurt ca. 3 tot 4 minuten. Schep het ei met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Herhaal dit proces met de overige eieren.
 4. Bak de ham of bacon in een koekenpan krokant en beleg de sneetjes brood hiermee. Leg de eieren op de sneetjes brood, schenk over elk ei de Hollandaisesaus en garneer met wat dragon of peterselie.

 

 

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*