Eieren, prei, kip en kaas ovenschotel (keto)

Eieren, prei, kip en kaas ovenschotel (keto)

Ik schreef al eerder dat als je keto kookt, het al snel aankomt op ovengerechten om het een beetje leuk te houden. Want als je geen aardappels, rijst, pasta en zelfs peulvruchten en fruit niet mag, blijft er alleen groenten, eieren, kaas en vlees, vis of kip over. Elke dag alleen groenten met een proteïne op je bord wordt dan behoorlijk saai. Zelfs als je roerbakt vind ik het saai als je er geen noedels of rijst bij hebt. Maar met de oven kun je weer heel veel kanten op zoals traybakes of zoals nu deze ovenschotel met eieren, prei, kip en kaas.

Overigens is mijn lief van streng keto afgestapt (ik doe/deed dit voor hem) omdat hij teveel cheatte (en dan kom je niet in een ‘ketose’ en heeft het niet zoveel nu meer) want hij is net als ik een Bourgondiër en lekkerbek. Maar van de vier avonden die hij bij mij is, probeer ik wat betreft de avondmaaltijd toch wel twee puur keto te houden zodat er nog enige balans is.

Eieren, prei, kip en kaas

Ik begin eerst met de kip. Zelf neem ik altijd kipdijfilet omdat dat wat meer vet bevat dan de filet van de borst. Vet geeft meer smaak en zorgt er bovendien voor dat de kip malser blijft. Maar stel dat je bijvoorbeeld eens een hele kip hebt gehaald bij de poelier omdat je de geur niet kon weerstaan (heb ik wel eens last van 😉 ) maar je hebt nog over, pluk het uit elkaar en gebruik dat voor deze ovenschotel. Wat betreft de eieren ben ik van middelgrote uitgegaan. Ik koop in mijn vaste super altijd biologische en al staat er s/m/l op de verpakking, doorgaans zijn ze altijd medium. Heb je grote eieren, doe dan twee minder, of één à twee meer als ze heel klein zijn.

Dan de kaas. Ik heb Parmezaan gebruikt, maar ook ‘gewone’ geraspte kaas. Parmezaan voor de smaak maar dat smelt niet echt lekker omdat het een harde kaas is. Vandaar ook nog extra geraspte kaas. In mijn geval belegen maar het maakt op zich niet zo uit, als het maar kaas is die goed smelt. Tot slot de prei. Het heel stugge groene deel gebruik ik meestal niet omdat het met bijvoorbeeld roerbakken nog te stug blijft terwijl het witte dan al te gaar wordt. Ik gooi dat stugge groen echter niet weg maar doe het in een zakje in de diepvries. Dat doe ik ook altijd met de stugge steeltjes van peterselie en de witte onderkanten van bleekselderij. Dit kan je namelijk prima gebruiken voor het trekken van bouillon voor bijvoorbeeld groentesoep en kippensoep.

Ingrediënten

  • 10 eieren
  • 2 kip(dij)filets
  • 1 prei
  • 1 rode ui
  • 100 gr geraspte kaas
  • Stukje Parmezaanse kaas
  • 125 ml room
  • 125 ml passata (gezeefde tomaat)
  • 3 el mosterd
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • 2 el neutrale olie + extra
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: koekenpan, kom, ovenschaal, rasp

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Snipper de ui, snijd de prei met een het lichtgroene deel in dunne halve ringen en de kip in blokjes. Kruid de kip met peper en zout.
  3. Verhit de olie in een koekenpan en bak de kip rondom brui. Voeg de prei en ui toe en bak nog enkele minuten mee tot beiden zachter zijn.
  4. Klop ondertussen de eieren los in een kom met de room, mosterd, knoflookpoeder en Italiaanse kruiden en breng op smaak met zout en peper. Meng de passata er goed door en vervolgens de kip en prei.
  5. Vet een ovenschaal in, doe prei, ui en kip erin, schenk het eimengsel erover en meng nog eve goed door. Rasp er een laag Parmezaanse kaas over en zet 30 tot 40 minuten in de oven. Halverwege de geraspte kaas erover erover verdelen.

Eieren, prei, kip en kaas ovenschotel (keto)

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*