Eieren splitsen en eiwitten stijf kloppen

Eieren splitsen en eiwitten stijf kloppen

In recepten waarbij eieren moeten worden gesplitst en de eiwitten stijf geklopt, geef ik altijd aan wat de beste methode is. Maar recent maakte ik spekkoek en daarvoor moesten tien eieren gesplitst worden. Het eerste ei ging al gelijk niet goed (dooier ging kapot), dus dacht ik dat het misschien wel eens een idee was om er een blog over te schrijven! Als het om het stijf kloppen van eiwitten gaat, dan mag er echt geen spoortje eigeel bijzitten want dan kan je het echt vergeten!

Tip 1: eieren tikken

Wat ik zelf heb gemerkt, is dat je een ei het beste zachtjes kapot tikt op een vlakke ondergrond en niet op de rand van een kom of mok. Op een vlakke ondergrond krijg je eerder een grote barst in plaats van heel veel kleine barstjes met scherpe randjes. Door die scherpe randjes gaat het eigeel gemakkelijker kapot.

Tip 2: splitsen

Je hebt vast wel eens gezien dat je eieren splitst door het eigeel een paar keer van de ene helft van de schaal naar de andere over te wippen en dat je het eiwit dan opvangt in een kom en eigeel in een andere kom doet. Maar waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Ik gebruik hiervoor gewoon een eierscheider.

Tip 3: één voor één scheiden

Gebruik drie kommen of twee kommen en een mok en splits ei voor ei apart. Want als je eiwitten stijf moet kloppen, mag er geen spoortje eigeel bij zitten. Je krijgt ze dan namelijk echt niet stijf geklopt. Ik zet altijd twee kommen en een mok klaar. Splitsen doe ik ei voor ei met de eierscheider boven een mok. Eidooiers gaan in de ene schaal, eiwitten in de andere. En als een eigeel toch kapot is gegaan, weggooien (eventueel apart houden voor een omelet), mok schoonmaken en door met het volgende ei.

Tip 4: zorg voor genoeg eieren

Gezien tip drie als het misgaat, zorg dus dat je altijd meer eieren in huis hebt dan nodig!

Tip 5: ontvetten en kloppen

Als je eiwitten stijf moet kloppen, zorg dan dat die kom ontvet is met wat citroensap en gebruik bij voorkeer een metalen of glazen kom. Zorg ook dat de klopper(s) van je mixer ontvet is/zijn met citroen. Want niet alleen kan eigeel het stijf kloppen beïnvloeden, ook vet of ander vuil kan dat (zelfs een stukje eierschaal). Moet je zowel eigeel als eiwit kloppen, begin dat eerst met eiwit. Een restje eiwit bij het kloppen van eigeel maakt niet uit maar andersom wel! Eiwitten zijn goed stijf geklopt als je de kom ondersteboven kunt houden zonder dat het schuim eruit glijdt.

Extra tips:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*